Historisk arkiv

Skal redde truet slåttemark i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Slåttemark er en svært artsrik og en sterkt truet naturtype som vil gro igjen uten aktive skjøtselstiltak. Hittil er vel tusen områder registrert i egen handlingsplan, og oppfølgingen med praktiske tiltak er i full gang. Over 100 truede lokaliteter er allerede fulgt opp.

Handlingsplan for slåttemark er den første nasjonale handlingsplanen som er utarbeidet for en naturtype i stedet for mot enkeltarter. Utgangspunktet er at leveområdet eller naturtypen må bevares for at artene og det biologiske mangfoldet skal overleve. Oppfølgingen går etter den såkalte "Arve-sølvmodellen" som handler om hvordan slike områder skal forvaltes, både gjennom ansvar og administrativ oppfølging samt praktisk gjennomføring. Foreløpig har åtte fylker igangsatt oppfølging av handlingsplan for slåttemark.

    Slåttemark Ulvund på Voss
Slåttemark er en svært artsrik og en sterkt truet naturtype som vil gro igjen uten aktive skjøtselstiltak. Foto: Ellen Svalheim, Bioforsk
Oppfølgingen av de verdifulle slåttemarkene startet i fjor sommer i de fire Arvesølvfylkene Aust-Agder, Telemark, Rogaland og Hordaland. I år kom fire nye fylker til; Vest-Agder, Sogn & Fjordane, Møre & Romsdal og Oslo & Akershus. Oppfølgingen av de verdifulle slåttemarkene startet i fjor sommer i de fire Arvesølvfylkene Aust-Agder, Telemark, Rogaland og Hordaland. I år kom fire nye fylker til; Vest-Agder, Sogn & Fjordane, Møre & Romsdal og Oslo & Akershus.

Bioforsk er et forskningsinstitutt med spisskompetanse på et høyt internasjonalt nivå innen landbruk, matproduksjon, plantehelse, miljø og ressursforvaltning. Instituttet er organisert under Landbruks- og matdepartementet som et forvaltningsinstitutt med særskilte fullmakter.