Historisk arkiv

Stigende matvarepriser i 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Verdenssamfunnet må være forberedt på risikoen for enda høyere matvarepriser i 2011. Det kan lede til importkostnader på over 1000 milliarder dollar, advarer FAO - FNs organisasjon for jordbruk og mat.

Verdenssamfunnet må være forberedt på risikoen for enda høyere matvarepriser i 2011. Det kan lede til importkostnader på over 1000 milliarder dollar, advarer FAO - FNs organisasjon for jordbruk og mat.

Kostnaden for den internasjonale importen av matvarer kan havne på over 1000 milliarder dollar i løpet av 2010 siden prisen på de fleste råvarer har steget kraftig siden 2009. I den siste utgaven av rapporten Food Outlook oppfordrer FAO verdenssamfunnet til å ha beredskap på vanskeligere tider fremover dersom produksjonen av viktige matvarer ikke øker betydelig i 2011. Kostnadene for import av matvarer for verdens fattigste land forventes å stige med 11 prosent i løpet av 2010, mens det for lavinntektsland som lider av matknapphet forventes en økning på 20 prosent.

     Kvinne med salgsbod
Verdenssamfunnet må være forberedt på risikoen for enda høyere matvarepriser i 2011. Foto: LMD

Når kostnadene for import av matvarer i verden over 1000 milliarder dollar, er det et nivå som man ikke har opplevd siden matvareprisene nådde sine rekordnivåer i løpet av 2008, sier FAO.