Historisk arkiv

Stubbebryter for landbruk i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statssekretær Ola T. Heggem åpnet i dag nordnorsk landbruksutstilling Horva 2010 i Sandnessjøen. Han er imponert over måten arrangøren får fram både bredden og historien i nord-norsk landbruk.

Heggem viste i sitt åpningsinnlegg til at gamle landbruksmaskiner blir presentert ved siden av ny teknologi, moderne husdyrbruk og nyskaping i grønne bygdenæringer.

- Den særskilte markeringen av stubbebryterens betydning for rydding og bosetting i landsdelen bidrar til historisk forankring, sa Heggem som mener brede landbruksutstillinger bidrar til å styrke omdømmet og legitimiteten til landbruket.

      Statssekretær Ola T. Heggem
Statssekretær Ola T. Heggem åpnet i dag nordnorsk landbruksutstilling Horva 2010 i Sandnessjøen.
Foto: Torbjørn Tandberg
 

- Selv på landsbygda er det viktig å informere om landbruket, fordi mange ikke lenger vet hva landbruket faktisk er og hva det betyr for utvikling av norske lokalsamfunn og regioner, sa Heggem.

Arktisk landbruk en hjørnestein
Han trakk fram at det arktiske landbruket er en av hjørnesteinene i en bærekraftig Nordområdepolitikk, selve grunnlaget for å videreføre og videreutvikle den landbruksbaserte foredlingsindustrien i landsdelen og helt nødvendig for å vedlikeholde kulturlandskapet.

- I tillegg utgjør primærproduksjonen selve hjørnesteinsbedriftene i det grønne, bygdebaserte reiselivet, for småskala matproduksjon, Inn på tunet og andre tilleggsnæringer som bygger på bonden og bygdenes ressurser, da statssekretær Ola T. Heggem.