Historisk arkiv

Åpne hager i hele landet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Søndag 14. august arrangerer Hageselskapet "1000 åpne hager" over hele landet. Da kan også noen av Genressurssenterets samlinger med bevaringsverdige planter besøkes.

Hageselskapet har invitert private hageeiere og ulike typer av offentlige institusjoner til å åpne hagene for publikum søndag 14. august, og så langt har bortimot 500 hager registrert seg på Hagseselskapets nettsider med korte omtaler og bilder fra hagene.

Bevaringsverdige plantesamlinger
Genressurssenteret samarbeider med Hageselskapet om å lage et så bredt tilbud som mulig denne søndagen og 8 bevaringssamlinger vil være åpne for publikum i forbindelse med arrangementet. Genressurssenteret samarbeider med museer og bygdetun, undervisningsinstitusjoner, botaniske hager og forskningsinstitusjoner om bevaring av genressurser i feltgenbanker, og har tilsammen 22 slike bevaringssamlinger med levende planter.

Plantesamlingene som vil være åpne på søndag er Lier bygdetun, Lund bygdemuseum og kulturbank på Moi, Norsk hagebruksmuseum på Dømmesmoen i Grimstad og Hedmarksmuseet på Domkirkeodden på Hamar som bevarer gamle og tradisjonsrike fruktsorter. I Lier og på Dømmesmoen finnes i tillegg samlinger av historiske prydplanter og på Domkirkeodden finnes en urtehage som er viden kjent.