Historisk arkiv

Brekk på Ministerrådsmøte i Finland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk deltar 6. – 8. juli på møte i Ministerrådet for fiskeri, jordbruk, livsmidler og skogbruk i Tavastehus i Finland. Tidligere statsminister i Finland, Paavo Lipponen sa i sitt innlegg i dag at den nordiske identiteten nok har blitt svakere, men det er fortsatt den som samler oss.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk deltar 6. – 8. juli på møte i Ministerrådet for fiskeri, jordbruk, livsmidler og skogbruk i Tavastehus i Finland. Tidligere statsminister i Finland, Paavo Lipponen sa i sitt innlegg i dag at den nordiske identiteten nok har blitt svakere, men det er fortsatt den som samler oss.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Sirkka-Liisa Anttila nylig avgått jord-og skogbruksminister i Finland og Paavo Lipponen tidligere statsminister i Finland (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Sirkka-Liisa Anttila nylig avgått jord-og skogbruksminister i Finland og Paavo Lipponen tidligere statsminister i Finland (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

På dagsorden for Ministerådsmøtet står rammeprogram perioden 2013-2016, antibiotika-resistens, bioøkonomi, NordGen, Forest Europe - den europeiske skogministerkonferansen og Selfoss deklarasjonen om holdbart skogsbruk.

Den nordiske identiteten
Tidligere statsminister i Finland, Paavo Lipponen sa i dag at den nordiske identiteten nok har blitt svakere, men det er fortsatt den som samler oss. Norden er den 5. største  økonomien i Europa, og burde markere seg mer mot G8 og G20-landene. Han fastslo at det skjer grunnleggende endringer i Tyskland, ikke  minst i energipolitikken. Heller ikke de selv vet helt hvordan utviklingen blir. Tyskland orienterer seg østover, mot Russland. Tyngdepunktet i EU har flyttet seg nordover, men vil helt klart komme til å gå tilbake mot Middelhavslandene på grunn av demografiske forhold.

Det  er svært viktig at Norden og EU bidrar til utvikling i de nordafrikanske landene, ikke minst for å dempe immigrasjonspresset mot Europa. Lipponen mener EU er inne i en institusjonell krise, og er preget av usikkerhet.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk sa at nettopp en slik utvikling er en viktig grunn for at Norge ikke ønsker å være medlem. Lipponen innrømte at det "er vanskelig å selge EU for tiden", men han så ikke noe alternativ til EU. Det er viktig med kritiske røster innad i EU, sa han. Derfor ønsker Finland å være med på alle hold i EU.

Regional balanse
Lipponen understreket behovet for regional balanse, at det må bo folk i alle deler av Finland. Jordbruket vil bli viktigere framover pga økt etterspørsel etter mat. Sveriges landsbygdsminister, Eskil Erlandsson sluttet seg til dette, ikke i forhold til minst for produksjon av fornybar energi. 27 prosent av energien i Sverige kommer nå fra åker og skog, det aller meste fra skogen.

Men vindmøller i Lappland, det ville ikke Lipponen ha. De ødelegger unike naturverdier, og dessuten blir investeringene i linjenettet altfor store.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Eskild Erlandsson landsbygdminister i Sverige  (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Eskild Erlandsson landsbygdminister i Sverige og Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Jari Koskinen Jord- och skogsbruksminister i Finland (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Jari Koskinen, Jord- och skogsbruksminister i Finland og Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)