Brekk: Stor tro på innenlands fiskeoppdrett
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 18.01.2011
- Jeg har stor tro på at innenlands fiskeoppdrett kan bli en vekstnæring i bygde-Norge, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk da han i dag innledet på Sjømatdagene på Hell.
- Jeg har stor tro på at innenlands fiskeoppdrett kan bli en vekstnæring i bygde-Norge, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk da han i dag innledet på Sjømatdagene på Hell.
- I arbeidet med å utvikle næringen ønsker jeg en dialog med havbrukssektoren slik at vi kan trekke på det beste fra to verdener, sier Brekk. - Fra oppdrettsiden kan vi lære om å skaffe kapital, tenke nytt, markedsarbeid og så videre. Fra landbrukssida kan vi lære helkjedetenking - ta ut verdier og sysselsetting i alle ledd i kjeden. På samme måte som jeg er for lokalt eierskap i sjømatnæringen, vil jeg selvølgelig slå et slag for småkapitalen og lokalt eierskap til oppdrettsanlegg i innlandet. Det vil være positivt for tilknytningen og kontakten mellom lokalsamfunn og næringsinteresser, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. |
|
Bioøkonomi
Brekk minte om at Norges dager som olje- og gassnasjon en dag vil ta slutt, og at vi derfor allerede nå må tenke gjennom hvilke fortrinn og muligheter Norge har for fremtidig verdiskaping som grunnlag for et fortsatt høyt velstandsnivå.
- Jeg mener vi må tenke nytt og bevege oss inn på et annet spor: fra å være en olje- og gassnasjon til å bli et land der fremtidig velstandsutvikling i stor grad baseres på en kunnskapsbasert og bærekraftig bioøkonomi, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
Han satte opp følgende punkt for hva bioøkonomi innebærer:
- at de biologiske produksjonene skjer innenfor naturens tålegrense
- å spille på lag med fotosyntesen for å optimalisere biologiske produksjoner
- mest mulig resirkulering av næringsstoffer - en kretsløpstankegang
- produksjonen av fór som ikke innebærer utarming av jorda eller fiskebestander samt sikre en optimal fórutnyttelse
- logistikk- og markedsløsninger som minimerer kasting av mat
Norsk matproduksjonen må øke i takt med befolkningsveksten
Brekk mente utviklingen globalt og nasjonalt viser tydelig hvor viktig det er at Norge har en høy egenproduksjon av mat.
- Derfor vil Regjeringen stimulere til at norsk landbasert matproduksjonen øker minst i takt med befolkningsveksten og at selvforsyningsgraden øker, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
Han har erfart at holdningene internasjonalt til matproduksjon har endret seg de siste årene.
- Mat-, klima- og finanskrisen ble et tidsskille med en helt annen oppmerksomhet på matsikkerhet, sier Brekk.
- Hittil har mange liberale økonomer og politikere ukritisk hevdet at ”arbeids-deling mellom landene ut fra komparative fortrinn for landbruksproduksjon” må være rettesnoren for utforming av landbruks- og handelspolitikk. Det vil i praksis si at land som Norge med våre naturgitte og kostnadsrelaterte ulemper i større grad skal basere seg på import av matvarer fra land med gunstigere forhold for matproduksjon. Dette er oppfatninger som absolutt er i ferd med å nyanseres, slår landbruks- og matminister Lars Peder Brekk fast.
- Ingen tør gamble med egen matproduksjon, og Norge står ikke alene i vår politikk om vern av denne sektoren, sier Brekk.
WTO: Ikke konflikt mellom jordbruk og fisk
Brekk kom også inn på WTO-forhandlingene, som nå er i ferd med å starte opp igjen.
- Vi må være forberedt på at det kan komme en ny WTO-runde snart. Jeg finner meg ikke i at noen prøver noen å skape en konflikt mellom jordbruk og fisk i WTO-sammenheng, sier Brekk, og legger til :
- Det må være mulig å ha to tanker i hodet på en gang. Regjeringens posisjon er klinkende klar: et defensivt utgangspunkt for jordbruket og et offensivt for fiskeri- og havbrukssektoren, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på Sjømatdagene i dag. Foto: LMD.