Historisk arkiv

Det Norske Måltid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Søndag 6. november kl. 20.00 starter tv-serien Det Norske Måltid på TV2. Da skal seerne få bli med Arne Hjeltnes og Heine Totland på en reise gjennom vårt langstrakte land på jakt etter noen av de beste produktene og ivrigste matentusiastene Norge kan by på.

Hvem som har de beste produktene i landet blir offentliggjort i finalen som blir sendt på TV2 søndag 11. desember.

Stiftelsen Norsk Matkultur med Harald Osa i spissen er matfaglig koordinator og prosjektleder for prosjektet som nå blir en tv-serie. Landbruks- og matdepartementet er en av samarbeidspartneren til Stiftelsen Norsk Matkultur.

Det Norske Måltid var i 2008, 2009 og 2010 en landsomfattende konkurranse der matprodusenter fra hele landet selv meldte på sine egne produkter. Når Det Norske Måltid nå arrangeres for fjerde gang, er det en regional fagjury i hver region som nominerer to produkter i fem ulike kategorier.

Heine Totland og Arne Hjeltnes

Heine Totland og Arne Hjeltnes (Foto: Det Norske Måltid)

Region Nordpå, som består av fylkene Nordland, Tromsø og Finnmark er nå ferdig med å nominere de beste råvarene og produktene fra sin region. Fagjuryen, med Anne Karine Statle og Gry Heggås Jensen fra Næringsforeningen i Tromsøregionen i spissen, er overbevist om at disse produktene vil representere regionen på en utmerket måte. De er stolte over å kunne presentere de nominerte produktene fra region Nordpå som er:

Kategori kjøtt:
Håndsurret utbeina stek av Lofotlam, Lofoten
Reindyrsbiff fra Varangervilt, Bugøynes

Kategori fisk og skalldyr:
Strøm torsk fra Codfarmers, Nordland
Halvors tørrfiskfilet fra Halvors tradisjonsfisk, Tromsø

Kategori frukt og grønt:
Gulløyepotet fra Tromspotet, Troms
Sibirgressløkolje fra Nordlysmat, Alta

Kategori ost:
Rød kjerringøy fra Kjærringøy gård, Kjærringøy
Blåtind fra Aalan gård, Lofoten

Kategori frukt- og bærdrikk:
Nordlysgløgg fra Nordlysmat, Alta
Krøkebærsaft med sukker fra Midnattsolprodukter, Skibotn

Disse ti produktene går nå videre til en nasjonal jury, på lik linje med ti produkter fra hver og en av de andre regionene; Sørpå, Østpå, Vestpå og Midti. Den nasjonale juryen sender så kun tre finalister i hver kategori videre til finalen i Stavanger. Klarer noen av disse produktene å komme gjennom nåløyet hos den nasjonale juryen og ta seg helt til finalen? Og ikke minst: Vil noen av produktene fra denne regionen gå helt til topps og til slutt vinne sin kategori? Følg med på Det Norske Måltid som starter opp søndag 6. november på TV2. Her skal Arne Hjeltnes og Heine Totland ta deg med på en reise i det norske matlandskapet på jakt etter noen av de beste produktene og de ivrigste matentusiastene Norge kan by på! Hvem som til slutt vinner sin kategori får vi vite når finalen, og siste episode av Det Norske Måltid, går på luften søndag 11. desember på TV2.

Det var Næringsforeningen i Stavanger-regionen som i 2008 tok initiativet til prosjektet Det Norske Måltid. Målet var å synliggjøre lokale og regionale råvarer, og derigjennom styrke primærnæringene og foredlingsbedriftene innen norsk matproduksjon. Stiftelsen Norsk Matkultur med Harald Osa i spissen er matfaglig koordinator og prosjektleder for prosjektet som nå også blir en tv-serie. Formålet med tv-serien er å formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning.