Historisk arkiv

En munnfull Hedmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

HedmarksMenyer er et tilbud til produsenter, mindre reiselivsbedrifter og hoteller i Hedmark. Publikums første møte med HedmarksMenyer blir på Kokebokens dag på Hamar 19. mai 2011. Da serveres ”En munnfull Hedmark” som kanapéer.

HedmarksMenyer er et samarbeidsprosjekt mellom Hedmark Bygdekvinnelag og Hanen, avdeling Hedmark og Oppland og Mat i Hedmark. Finansielle støttespillere har vært Hedmark Fylkeskommune og Kompetansenettverket Øst. Hovedhensikten med prosjektet har vært å bygge felles forståelse for begrepene tradisjonsmat og matkultur og knytte dette opp mot råvaretilgang, lokale kunnskapsbærer og oppskrifter.

HedmarksMenyer er initiert, utformet og gjennomført av Mat i Hedmark. HedmarksMenyer har gjennomført to samlinger og gruppearbeid over en periode på omlag to måneder. Det har vært lagt vekt på lokal tilhørighet både hos foredragsholdere og i matservering.

Tradisjonsmat og matkultur
Første samling omhandlet kunnskap om tradisjonsmat og matkultur, for å sikre en felles forståelse av tradisjonsmat og matkultur som begrep.  Innlandets råvaretilgang i fortid, nåtid og fremtid var neste tema. Hvor henter en så kunnskap fra? - om historisk fakta, oppskrifter og lokale kunnskapsbærere avsluttet første samling.

Hønsefrikassé
Hønsefrikase har blitt servert slik de gjorde det i Glomdalen, og som ”fusion food”.. Foto: matprat.no

Smak- og menylære
Andre samling rettet seg mer mot det praktiske og ”matnyttige” i utvikling av eget kjøkken og menyoppsett. Smak- og menylære sto sentralt både gjennom teoretisk undervisning og praktisk arbeid. Kursdeltagerne har gitt klare tilbakemeldinger om at de vil vite mer om disse to temaene.

Kursdeltagerne ble delt i grupper etter lokal tilhørighet for å dra veksler på hverandre i tilnærmingen til lokal tradisjonsmat. Gruppearbeidet skulle munne ut i en eller flere menyer i tiden, med røtter i tradisjonen.

Presentasjon
Tilegnet kunnskap gjennom samlinger og gruppearbeid skal først og fremst komme den enkelte bedrift til gode i deres utvikling, men samtidig er det også viktig å få vist frem arbeidet som er gjort for å stimulere lokale tiltak omkring matkultur. Første møtet med HedmarksMenyer får vi i forbindelse med Kokebokens dag og utdeling av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 19. mai 2011 på Hamar. Da serveres det kanapeer - ”Munnfull Hedmark”.

Veien videre
Evalueringen av HedmarksMenyer så langt er svært positiv. Deltagerne har signalisert at de ønsker enda en samling og fordypning i enkelte tema. At samlinger og gruppearbeid ikke drog ut over en for lang tidsperiode ble positivt mottatt. HedmarksMenyer har inspirert til tettere samarbeid mellom deltagerne i de lokale gruppene.

Totalevalueringen vil vise om HedmarksMenyer er et konsept for gjennomføring i hele landet.

Kontaktperson: Maria Sundal, tel. 62 55 12 06