Historisk arkiv

Et sikrere landbruk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Et halvt år etter at partene i jordbruksoppgjøret ble enige om å prioritere arbeid med helse, miljø og sikkerhet, settes det i gang et større forskningsprosjekt for å skaffe mer kunnskap om disse forholdene.

Landbruksmyndighetene har i lengre tid vært bekymret for høye tall på dødsulykker i landbruket. Er bønder uforsiktige? Bruker de ikke nødvendig verneutstyr ? Hvor mange ulykker er registrert, og hvor store er mørketallene? Et nystartet forskningsprosjekt skal gi forsøke å gi svar på noen av spørsmålene.

Høye tall
Til tross for at kun tre prosent av norske arbeidstakere er sysselsatt i landbruket, står sektoren for 20-30 prosent av alle dødsulykker i arbeidslivet. Dette er en situasjon som har vedvart over mange år, men uten at det er blitt gjennomført forskning av betydning på helse, miljø og sikkerhet (HMS) generelt eller på ulykker spesielt de siste 20 årene.

Avtalepartene i Jordbruks-forhandlingene, det vil si Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks- og mat-departementet, har ført opp HMS som en prioritert oppgave i årene fremover.

     
Skurtresker
Et halvt år etter at partene i jordbruksoppgjøret ble enige om å prioritere arbeid med helse, miljø og sikkerhet, settes det i gang et større forskningsprosjekt for å skaffe mer kunnskap om disse forholdene.
Foto: Jan Djenner, Samfoto

Vi vet for lite om årsaker til ulykker i norsk landbruk. I tillegg er det heller ingen god oversikt over antall ulykker. Det finnes statistikken over dødsulykker, men ulykker som fører til skader er sterkt underrapportert, og statistikken er derfor svært mangelfull.
Det vil ofte være lite som skiller en ulykke med skade fra en dødsulykke. Derfor er det mye å lære av alle typer ulykker i landbruket.

Bønders holdninger
Forskerne skal få mer kunnskap om bønders holdninger til helse og sikkerhet, faktorer som påvirker holdningene og risikoen for arbeidsrelaterte skader.

De skal framskaffe bedre oversikt over helseutfordringer, ulykker og arbeidsrelaterte skader i norsk landbruk. Studiene vil omfatte både jordbruk, skogbruk og hagebruk. Forskerne ønsker blant annet svar på om det er forskjeller i forekomsten av ulykker mellom grupper av bønder, og hva årsaken til eventuelle forskjeller er.

Gjennom spørreundersøkelser og samtaler vil de også få svar på bønders helseplager, sykefravær og ulykker på gården, og hvordan sikkerhetskulturen blant norske bønder kan endres.