Historisk arkiv

Europa mobiliserer mot afrikansk svinepest

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

På tysk initiativ kom representanter fra europeisk ekspertise og forvaltning sammen på onsdag i Berlin for å samordne bekjempelse av afrikansk svinepest. Afrikansk svinepest har opptrådt i Kaukasus siden 2008. I nærheten av St. Petersburg er det påvist et tilfelle i 2009, og et nytt senest nå i vinter.

Til stede på møtet var Russland med de fleste av sine vestlige naboland og samarbeidspartnere, herunder EU, EU-land og Norge. Et utkast til en omforent handlingsplan ble drøftet.

Afrikansk svinepest har opptrådt i Kaukasus siden 2008. I nærheten av St. Petersburg er det påvist et tilfelle i 2009, og et nytt senest nå i vinter.

Smitter ikke til folk
Det er forbudt å innføre kjøtt- og kjøttprodukter fra Russland, også i små mengder til privat bruk.  Det er grunn til å minne om at ulovlig innførsel av kjøtt og kjøttprodukter representerer den største risiko for introduksjon av smitte i norske svinehold. Viruset smitter ikke til folk, og konsum av kjøtt representerer ingen helsefare for mennesker.

   

 

Grisunger
På tysk initiativ kom representanter fra europeisk ekspertise og forvaltning sammen på onsdag i Berlin for å samordne bekjempelse av afrikansk svinepest. 
Foto: LMD