Historisk arkiv

EUs eksport av storfekjøtt øker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Så langt i 2011 har EUs eksport av storfekjøtt økt, mens importen blir stadig mindre. Verdenshandelen med svinekjøtt ser ut til å øke med fem prosent i år.

I Norge er det fortsatt er lite ferskt storfekjøtt på markedet. Imidlertid ser engrossalget av storfekjøtt i 2011 ut til å bli noe lavere enn forventet tidligere i år. I sin maiprognose nedjusterte derfor markedsregulator Nortura den forventede underdekningen av norskprodusert storfekjøtt og importkvoter fra 3 800 tonn til 3 500 tonn. Underdekningen av norskprodusert lam og importert vare i 2011 ser fortsatt ut til å bli på om lag 900 tonn.

Rekordhøye priser
I EU har storfemarkedet så langt i 2011 vært preget av stadig mindre import og større eksport, slik tendensen også var de siste månedene av 2010. Tyrkia er nå den største enkeltimportøren av storfekjøtt fra EU. Eksporten av storfekjøtt fra Sør-Amerika til EU var lavere de første månedene av 2011 enn i samme periode i 2010, og prisene på disse eksportvarene har vært stigende. I EU-27 er storfeprisene nå betydelig høyere enn i 2010. Både i Tyskland og Storbritannia er prisene på storfe rekordhøye.