Historisk arkiv

Fortsatt prisoppgang på internasjonale råvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Foreløpige tall fra International Monetary Fund viser at den internasjonale matråvareprisindeksen økte med 5,3 prosent i februar 2011. Samlet sett har indeksen økt med 9,3 prosent de siste tre månedene. Råvareprisen på mais, hvete og svinekjøtt økte mer enn gjennomsnittet for øvrige matråvarer.

Foreløpige tall fra International Monetary Fund (IMF) viser at den internasjonale matråvareprisindeksen økte med 5,3 prosent i februar 2011. Samlet sett har indeksen økt med 9,3 prosent de siste tre månedene. Råvareprisen på mais, hvete og svinekjøtt økte mer enn gjennomsnittet for øvrige matråvarer.

De internasjonale prisene på vegetabilske råvarer fortsetter å øke i februar. I løpet av den siste måneden har prisen på bl.a. hvete og mais økt med henholdsvis. 6,6 prosent og 10,6 prosent. Prisen på soyabønner og ris økte med henholdsvis 0,2 prosent og 1,3 prosent. Også andre vegetabilske råvarer hadde prisøkning i februar, der bl.a. rapsolje økte med 2,8 prosent og sukker økte med 2,3 prosent.

Prisutviklingen på vegetabilske råvarer varierer mye. I løpet av de siste 12 månedene har prisen på mais og hvete økt med henholdsvis. 82 prosent og 79 prosent. Prisen på ris har imidlertid gått ned med 8 prosent. På soyabønner har prisene økt med 49 prosent, sukker har økt med 37 prosent, mens rapsolje har økt med 38 prosent.

      

 

 

Mais
Råvareprisen på mais, hvete og svinekjøtt økte mer enn gjennomsnittet for øvrige matråvarer i februar 2011. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Markedsforholdene
Fundamentale markedsforhold er fortsatt hovedårsaken til prisveksten denne vinteren. Tørke i Russland, flom i Pakistan og Australia samt tørke i Kina bidrar til å redusere tilbudet av hvete. Det er også usikkerhet rundt størrelsen på maisavlingene for 2011 på grunn av La Niña. La Niña kan endre regn og temperaturmønster i noen av verdens viktigste jordbruksområder, og har skapt tørke i Brasil, Argentina og andre land i Latin-Amerika. Det er forventet at La Niña vil vare noen måneder inn i 2011. Eksportrestriksjoner i Russland og Ukraina, og store innkjøp for å sikre mat til egen befolkning i land i Midtøsten, bidrar ytterligere til en følelse av knapphet som fører til prisvekst på hvete. Det har stort sett vært gode risavlinger i 2010, og dette er med på å dempe utviklingen i de internasjonale prisene for ris.

Animalske råvarer
Svinekjøtt hadde en prisøkning på 10,9 prosent i løpet av februar ifølge IMFs internasjonale råvareindeks. I løpet av de siste 12 månedene har prisen på svinekjøtt økt med 26 prosent. Prisen på storfekjøtt gikk i februar ned med 1,1 prosent, men i løpet av de siste 12 månedene har det vært en økning i prisen på 30 prosent. For kylling og lammekjøtt var det i februar en økning i prisen på hhv. 0,1 prosent og 1,9 prosent. I løpet av de siste 12 månedene har prisøkningen vært på 2 prosent for begge dyreslagene.

Den nominelle prisindeksen for storfekjøtt har ikke ligget høyere på 30 år. Den høye prisveksten på storfekjøtt og svinekjøtt skyldes i stor grad økte fôrkostnader som følge av prisoppgangen på vegetabilske råvarer. I tillegg er tilbudet av storfekjøtt fra store eksporterende land i Latin-Amerika og Oseania redusert, samtidig som det er stor etterspørsel etter rødt kjøtt i Asia, Midtøsten og Europa.

Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) er et frittstående og uavhengig statlig forskningsinstitutt med tilknytning til Landbruks- og matdepartementet.