Historisk arkiv

God mattrygghet i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Norge er generelt flinke til å overholde krav om mattrygghet i produksjon av kjøtt- og melkeprodukter. Det kommer fram i en rapport fra EFTAs overvåkningsorgan ESA.

ESA gjennomførte en inspeksjon i Norge fra 17. til 26. januar i år for å undersøke oppfølgingen av EØS-avtalens regler for mattrygghet for næringsmidler av animalsk opprinnelse, spesielt kjøtt- og melkeprodukter. 

Overvåkningsorganets hovedkonklusjon er at Mattilsynet i Norge har et tilfredsstillende system på plass for offisielle kontroller av kjøtt- og melkeproduksjonen.

      Kjøtt
Norge er generelt flinke til å overholde krav om mattrygghet i produksjon av kjøtt- og melkeprodukter. Foto: Matprat.no

Nytt hygieneregelverk
- På mange måter er denne ESA-rapporten en anerkjennelse om at vi er fullt på høyden med status i EU-landene når det gjelder mattrygghet, tilsyn og kontroll, sier Eivind Smith ved Mattilsynets tilsynsavdeling.  - Det spesielle ved denne ESA-inspeksjonen var at Norge nå har innført et nytt hygieneregelverk. Det var derfor både interessant og gledelig å få stadfestet at både norske næringsmiddelvirksomheter og også de norske tilsynsmyndighetene har klart å tilegne seg dette nye regelverket, sier Smith.

Forsidebilde: Melk i glass. Foto: Dag Røttereng, Samfoto