Historisk arkiv

Gran med høy kvaeproduksjon unngår barkbilleangrep

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Grantrærne har slåss mot granbarkbiller og andre insekter i millioner av år. Ny forskning viser hvordan trærnes kvae spiller en viktig rolle i forsvaret mot granbarkbiller.

Grantrærne har slåss mot granbarkbiller og andre insekter i millioner av år. Ny forskning viser hvordan trærnes kvae spiller en viktig rolle i forsvaret mot granbarkbiller.
 
I en artikkel viser nå forskere fra Skog og landskap sammen med svenske kolleger hvordan grantrær som raskt klarer å mobilisere store mengder kvae unngår å bli drept av barkbillene. Artikkelen er publisert i den internasjonale forskningsjournalen PloS ONE.

- Kunnskap om hvordan trærne forsvarer seg er viktig for å kunne utvikle effektive skjøtselsstrategier som reduserer skogskader. Bedre skjøtsel betyr også økt verdiskapning og forbedret klimaregnskap, sier landbruks og matminister Lars Peder Brekk (Sp). Forskning som gir ny kunnskap er et viktige konkurransefortrinn for alle næringer, ikke minst for skogindustrien, sier Brekk.

Sammen blir de farlige
En granbarkbille er på størrelse med et riskorn, men er de mange nok kan de angripe og drepe friske grantrær i stort antall. Dette gjør granbarkbillen til en av skogbrukets verste skadegjørere. Vanligvis angriper billene svekkede og døende trær, slik som vindfall, ferskt tømmer eller sterkt tørkestressete trær. Men fra tid til annen øker de dramatisk i antall og begynner å angripe friske trær. Da kan billene drepe millioner av trær, som i Sør-Norge på slutten av 1970-tallet og i Sverige etter stormen Gudrun i 2005. Siden grantrærne er veldig mye større enn billene må hundrevis av biller delta i angrepet på et enkelt tre. Billene koordinerer disse masseangrepene ved hjelp av såkalte feromoner – kjemiske duftstoffer som billene produserer for å lokke flere biller til å bli med på angrepet.

Granskog

Ny forskning viser hvordan grantrærnes kvae spiller en viktig rolle i forsvaret mot granbarkbiller. (Foto: Bård Løken, Samfoto)