Historisk arkiv

Høye kjøttpriser i hele verden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Kjøttprisene, som internasjonalt har steget betydelig i 2011, vil også fortsette å stige i nær framtid, melder FAO - FNs organisasjon for landbruk og mat. I Norge øker målprisene på gris og lam fra 1. juli.

De rekordhøye globale prisene på kjøtt vil fortsette å stige i nærmeste fremtid, melder (FAO) i sin ferske Food Outlook-rapport.

I mai nådde FAOs kjøttprisindeks nye høyder. Internasjonale priser på alle typer kjøtt har steget siden januar i år, men det er notert spesielt stor prisvekst på svinekjøtt. Sammenlignet med mai 2010 har prisene på okse- og lammekjøtt økt mest.

Prisveksten så langt i 2011 ser ut til å være drevet frem av forhold på tilbudssiden. Ifølge FAO har ugunstige værforhold mot slutten av 2010, sykdomsutbrudd og gjenoppbygging av dyrebestanden, samt økende priser på innsatsfaktorer i kjøttproduksjonen nesten fått den globale produksjonsveksten til å stagnere. Sterk importetterspørsel, i kombinasjon med mindre kjøtt for eksport i tradisjonelle produsentland, forventes å føre til fortsatt vekst i verdens kjøttpriser på kort sikt. Samtidig ventes de høye kornprisene å begrense fortjenesten i kjøttnæringen.

Norge
Partene i årets jordbruksforhandlinger er blitt enige om målprisøkninger på kr 1,70 per kg for gris og kr 2,05 per kg for lam. I jordbruksavtalen 2011-2012, som trer i kraft 1. juli, er det dermed gitt rom for uttak av priser på inntil kr 31,21 og kr 61,20 per kg for henholdsvis gris og lam kommende avtaleår.

Storfekjøtt er underlagt en alternativ markedsordning, der markedsregulator Nortura er ansvarlig for å fastsette planlagt gjennomsnittlig engrospris for et halvår om gangen. Gjennomsnittlig engrospris på storfe for 2. halvår 2011 er satt til kr 49,30 per kg, en økning på kr 0,60 fra inneværende periode.

Kjøttdisk

Kjøttprisene, som internasjonalt har steget betydelig i 2011, vil også fortsette å stige i nær framtid, melder FAO - FNs organisasjon for landbruk og mat. (Foto: Matprat.no)