Historisk arkiv

Knapphet på lam og storfe i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det høye prisnivået på okse i Tyskland har ført til redusert tysk eksport av storfe. Utenfor Europa er etterspørselen etter svinekjøtt stadig stor. I Norge kan lavere produksjon og økt engrossalg resultere i et underskudd på 1000 tonn kjøtt fra lam og sau.

Høyere engrossalg enn forventet førte til at Nortura i sin marsprognose oppjusterte den forventede underdekningen av storfe i 2011. Summen av norskprodusert vare og kvoteimport er ikke tilstrekkelig til å dekke etterspørselen, og underskuddet av storfe ser nå ut til å bli på 3 800 tonn.

Markedsbalanse for svinenæringa
Videre har Nortura justert ned den forventede overdekningen av svinekjøtt i 2011. Bakgrunnen for nedjusteringen er redusert produksjon av svin mot slutten av fjoråret, samt 1 000 tonn høyere engrossalg enn antatt tidligere. I siste prognose er overskuddet beregnet til 1 300 tonn, en mengde som nærmest betyr markedsbalanse for svinenæringa.

    

 

Storfekjøtt
Det høye prisnivået på okse i Tyskland har ført til redusert tysk eksport av storfe. Foto: matprat.no

Stadig mindre lam
Markedsbalansen for sau/lam ser ut til å bli svakere i 2011 enn forventet i januarprognosen. Ved inngangen til 2010 var reguleringslagrene nesten tomme. Lavere produksjon og økt engrossalg kan resultere i et underskudd på 1 000 tonn.