Historisk arkiv

Krav om parasittbehandling av alle hunder og katter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet har i dag vedtatt krav om parasittbehandling mot revens dvergbendelorm (echinococcose) for alle hunder og katter som innføres fra Sverige. Vedtaket trer i kraft fredag 11. mars 2011.

Landbruks- og matdepartementet har i dag vedtatt krav om parasittbehandling mot revens dvergbendelorm (echinococcose) for alle hunder og katter som innføres fra Sverige. Vedtaket trer i kraft fredag 11. mars 2011. Parasitten er ufarlig for hunder og katter, men kan gi svært alvorlig sykdom hos mennesker.

Hunder og katter som har vært i Sverige, må behandles mot echinococcose i løpet av de siste 48 timer før de tas inn til Norge. I tillegg skal eier eller den som ledsager hunden/katten fylle ut en egenerklæring som følger dyret hvor det fremgår at kravet om behandling er oppfylt. Egenerklæringen skal kunne fremvises på anmodning fra Mattilsynet eller Tollvesenet.

Foreløpig ikke påvist i Norge
Revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis) ble 13. februar i år for første gang funnet hos en rev i Uddevallaområdet, ca 10 mil fra norskegrensen. Parasitten er foreløpig ikke påvist her i landet og det iverksettes nå tiltak, bl.a parasittbehandling av hund og katt for å hindre at parasitten spres til Norge. Smittede hunder representerer den største risikoen for etablering av parasitten i nye områder, og det er antatt at hund er den dyrearten som lettest overfører smitte til mennesker gjennom direkte kontakt.

    Hund
Landbruks- og matdepartementet har i dag vedtatt krav om parasittbehandling mot revens dvergbendelorm for alle hunder og katter som innføres fra Sverige.
Foto: Maria Heiberg Løvik.
 

Landbruks- og matdepartementet oppfordrer alle som medbringer hund eller katt fra Sverige om å sette seg grundig inn i de nye bestemmelsene og følge dem nøye. Dette vil bidra til å hindre at parasitten spres til Norge. Spørsmål kan rettes til Mattilsynet på tlf 06040.

Revens dvergbendelorm forekommer i revebestander over store deler av den nordlige halvkule, bl.a. Sibir, Nord-Japan og Canada. Parasitten finnes også i store deler av Sentral-Europa og på Svalbard. 

Om behandlingen
Hunde- og katteeiere kan selv behandle sine dyr. Foreløpig er legemidler mot revens bendelorm reseptpliktige i Norge, men det vurderes nå å oppheve reseptplikten på rene bendelormpreparater som kan benyttes mot echinococcose. I Sverige er disse midlene reseptfrie.

Smitte til mennesker
Smitte til mennesker er sjelden, men kan forårsake svært alvorlig sykdom. Mennesker kan få i seg parasittegg via pels eller poter hos hund og katt eller smittes via bær og sopp som er forurenset av egg fra avføring fra rev og hund.  Parasitten smitter ikke fra menneske til menneske.

Forsidefoto: Setterhvalp. Foto: Maia Heiberg Løvik.