Historisk arkiv

Matsikkerhet og effekten av klimaendringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Klimaendringenes langsiktige effekter kan gi katastrofale følger for matproduksjonen. Matsikkerheten bør få større plass i klimadebatten, sier FAO – FNs organisasjon for landbruk og mat.

Klimaendringenes langsiktige effekter kan gi katastrofale følger for matproduksjonen. Matsikkerheten bør få  større plass i klimadebatten, sier FAO – FNs organisasjon for landbruk og mat.

Suksessive forandringer av klimaet kan gi katastrofale følger for matvareproduksjonen og forventes særlig å ramme lavinntektsland i fremtiden. Det må nå fattes beslutninger som er tilpasset de forventede problemene, advarte FAO i et forslag til FNs klimakonvensjon i forrige uke.

– På grunn av flere ekstreme værsituasjoner har verden rettet oppmerksomheten mot de kortsiktige klimaeffektene, sier Alexander Müller, undergeneraldirektør for FAOs avdeling for naturressurser. - Dette er absolutt nødvendig, Men de gradvise endringene av klimaet vil lede til større endringer som kommer til å true økosystemene som er nødvendige for jordbruket, sier Müller. Det i tur kan komme til å gi katastrofale følger for matvaresikkerheten i årene 2050 -2100. – Vi må allerede i dag støtte jordbruket i lavinntektslandene slik at de blir mindre sårbare. Å vente med å ta fatt i disse endringene kan medføre at det blir for sent, sier Alexander Müller.

         Jordbrukslandskap
Klimaendringenes langsiktige effekter kan gi katastrofale følger for matproduksjonen, sier FAO – FNs organisasjon for landbruk og mat.
Foto: L. Dematteis/FAO