Historisk arkiv

Mer kylling og kalkun

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Klekketallene for både verpekyllinger, slaktekyllinger og kalkunkyllinger gikk opp i august. Produksjonen i verpekyllinger og kalkuner har økt hittil i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, mens produksjonen av slaktekyllinger har blitt holdt nede grunnet overproduksjon. Nå ser markedsutviklingen lysere ut, og dette gir grunnlag for økt produksjon.

Klekketallene for både verpekyllinger, slaktekyllinger og kalkunkyllinger gikk opp i august, men det forventes noe lavere klekketall igjen i september. Mens produksjonen i verpekyllinger og kalkuner har økt med hhv. 5 og 6 prosent hittil i år sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, har produksjonen av slaktekyllinger blitt holdt nede grunnet overproduksjon. Nå ser markedsutviklingen lysere ut, og dette gir grunnlag for økt produksjon.

Det ble klekket 614 000 kyllinger av verperase i august, en økning på 14 prosent fra måneden før, etter lavere produksjon i sommermånedene. Det forventes en nedgang på nærmere 20 prosent igjen i september. Det har lenge vært overskudd av egg i markedet forårsaket av omstruktureringer i bransjen på grunn av forbud mot hold av høns i tradisjonelle bur fra 2012, og produksjonen hos Nortura har blitt bremset ved hjelp av ulike markedsregulerende tiltak. Juniprognosen fra Totalmarked kjøtt og egg viste at situasjonen hadde snudd til underskudd av egg. Prognosert markedsbalanse for 3. tertial 2011 viser også underdekning, mens det fra 2012 igjen ventes overskudd i markedsbalansen på i underkant av 300 tonn. Totalmarked kjøtt og egg oppsummerer i sin prognose per september at det for året 2011 nå ser ut til at eggnæringen går ut med god balanse. Videre ser det ser positivt ut for næringa i 2012, men markedet tilsier ikke mer nyetablering.

I august ble det klekket 6 043 000 kyllinger av slakterase, en økning på over 18 prosent fra måneden før. Produksjonen var tilnærmet lik som august i fjor, men nesten 12 prosent høyere enn august 2009. Det forventes at produksjonen går ned igjen i september.  På grunn av betydelig overskudd i markedet etter at veksten i kyllingmarkedet flatet ut for 3 år siden har Nortura kjørt med reduserte innsett for å begrense produksjonsveksten. I løpet av 2011 har markedet tatt seg opp, produksjonen har holdt seg stabil og lagrene til markedsregulator har dermed blitt bygget betydelig ned jf. Totalmarked kjøtt og eggs prognose per september, og fra i sommer har det vært rom for at også Norturas kyllingprodusenter kan ha fulle innsett igjen.