Historisk arkiv

Milepæl i norsk-kinesisk forskningssamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det første prosjektet for det norsk-kinesiske forskningssamarbeidet mellom Bioforsk og HAAS-akademiet er en realitet. Kinesiske myndigheter har bevilget nærmere tre millioner kroner til et prosjekt innen potetsjukdommer.

Bioforsk og HAAS-akademiet (Heilongjiang Academy of Agricultural Sciences) har tidligere inngått en samarbeidsavtale og etablerte i høst et felles forskningssenter i Harbin i Heilongjiang-provinsen.

Viktige landbruksområder
HAAS-akademiet ligger i Harbin i Heilongjiang-provinsen i den nordøstlige del av Kina. Provinsen med 35 millioner innbyggere er et av Kinas største og beste landbruksområder, og de to instituttene ønsker å samarbeide innen potet, lavkarbon og bærekraftig landbruk.

Hovedmålet med dette første prosjektet er å komme i gang med forskningssamarbeid innen potetsjukdommer inkludert nematoder.   Forskningsleder og konstituert direktør ved Bioforsk Plantehelse, Arne Hermansen, synes det er et spennende samarbeid og håper det kan utvides på andre områder.

Bioforsk er et forskningsinstitutt med spisskompetanse på et høyt internasjonalt nivå innen landbruk, matproduksjon, plantehelse, miljø og ressursforvaltning. Bioforsk er organisert under Landbruks- og matdepartementet (LMD) som et forvaltningsinstitutt med særskilte fullmakter.

Arne Hermansen ved Bioforsk Plantehelse på HAAS sitt potetforsøksfelt, med direktør Xuezhan Li (venstre) og forsker Mei Guo til høyre.

Arne Hermansen ved Bioforsk Plantehelse på HAAS sitt potetforsøksfelt, med direktør Xuezhan Li (venstre) og forsker Mei Guo til høyre. (Foto: Ragnar Våga Pedersen/Bioforsk)