Historisk arkiv

Ministermøte i WTO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I tidsrommet 15. – 17. desember ble det avholdt et ministermøte i WTO i Genève. Den norske delegasjonen ble ledet av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I tidsrommet 15. – 17. desember ble det avholdt et ministermøte i WTO i Genève. Den norske delegasjonen ble ledet av utenriksminister Jonas Gahr Støre. På møtet understreket svært mange ministre at det er viktig å opprettholde det multilaterale handelssystemet, slik at rettigheter og plikter videreføres. Det ble også understreket at en i WTO må ta spesielt hensyn til u-lands interesser og at landene i en økonomisk vanskelig tid må kjempe mot nye proteksjonistiske tiltak.

Det ble også konstatert at Doha-forhandlingene står i stampe og at det ikke er sannsynlig at en kan ferdigforhandle alle forhandlingsområdene i en samlet pakke i nær fremtid.

Erklæring mot proteksjonisme
Norge la også, sammen med 48 andre land, fram en erklæring mot proteksjonisme. Erklæringen sier at en må kjempe mot alle nye former for proteksjonisme som kan iverksettes som en konsekvens av den vanskelige økonomiske situasjonen i mange land. Erklæringen hindrer ikke Norge eller andre land i å utnytte det handlingsrommet en har innenfor eksisterende WTO-avtale.

Russland, Montenegro, Vanuatu og Samoa ble ønsket velkommen som medlemmer i WTO. WTO vil etter dette bestå av 157 medlemsland.

Det neste ministermøtet i WTO vil bli avholdt i 2013.