Historisk arkiv

Norge fritt for blåtunge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Drøyt to år etter at blåtungevirus ble funnet hos fire storfebesetninger på Sørlandet kan Norge igjen erklæres fritt for denne alvorlige dyresykdommen. - Dette er svært gledelig, sier landbruks og matminister Lars Peder Brekk.

Drøyt to år etter at blåtungevirus ble funnet hos fire storfebesetninger på Sørlandet kan Norge igjen erklæres fritt for denne alvorlige dyresykdommen.

- Dette er svært gledelig, sier landbruks og matminister Lars Peder Brekk. Beslutningen om å ikke vaksinere viste seg å være riktig for oss. Vi har spart samfunnet for 120 millioner kroner, og samtidig bevart den gode norske dyrehelsen. Beslutningen skilte seg klart fra hva andre land bestemte seg for. Mattilsynet baserte sin håndtering av sjukdommen på risikovurderinger foretatt av Veterinærinstituttet. Hensyn til særegne norske klimatiske og topografiske forhold ble lagt til grunn. Norge er det første landet i Europa som har klart å bli fri for blåtunge uten å vaksinere.

Den raske håndteringen fra myndighetenes side medvirket sammen med gunstige forhold og en lojal næring til at vaksinering ikke ble nødvendig i denne omgang og vi kunne nøye oss med kartlegging og overvåking, fastslår Brekk.

Påvist i Norge i 2009
Sommeren 2008 startet et overvåkningsprogram på blåtunge. I programmet ble det tatt prøver av tankmelk fra melkekubesetninger og blodprøver fra kjøttfebesetninger i Sør-Norge. Blåtungevirus ble påvist i fire besetninger i Vest- og Aust-Agder i februar og mars 2009. Referanselaboratoriet for blåtunge, som ligger i Pirbright i Storbritannia, fastslo imidlertid at dyrene med all sannsynlighet hadde blitt smittet i perioden mellom august og oktober i 2008. Den mest sannsynlige smitteveien til Norge var med vindbårne, infiserte sviknott fra Danmark. Ingen dyr i Norge har vist klinisk sjukdom.

Omfattende bekjempingstiltak
Det er gjort et stort arbeid for å utrydde smittestoffet. Det ble opprettet en restriksjonssone som omfattet store deler av Sør-Norge, og gjennomført intensiv testing av mottakelige dyr i de smittede besetningene og besetninger i deres nærområde. Det ble innført strenge tiltak i forbindelse med flytting av dyr innen og ut fra restriksjonssonen. Risikodyr ble slaktet. Besetninger med mottakelige dyr i restriksjonssonen og i de tilgrensende områder i fri sone ble nøye overvåket. Til tross for intensiv overvåkning ble ingen nye tilfeller med blåtungeviruset funnet.

Spart 120 millioner på ikke å vaksinere
Blåtunge har medført store kostnader i forbindelse med prøvetaking for å kartlegge og overvåke situasjonen. I tillegg er det lagt ned en stor arbeidsinnsats fra både offentlige myndigheter og næringen. De største kostnadene i europeisk sammenheng når det gjelder blåtunge, er foruten de direkte tapene på grunn av sykdom og død hos dyrene, de store handelshindringene restriksjonssonene medfører da dyr ikke kan flyttes ut av eller inn i disse sonene.

Norge valgte, til forskjell fra EU-landene, inklusive våre naboland, å ikke starte et vaksinasjonsprogram. Beslutningen ble tatt på grunnlag av en risikovurdering foretatt av Veterinærinstituttet. Det er anslått at Norge har spart ca 60 millioner kroner pr år i 2009 og 2010 ved å ikke vaksinere.

Overvåkingsprogrammet for blåtunge vil i 2011 bli redusert, men man vil fortsatt opprettholde en overvåkning i de samme områdene som ble testet i 2010. Det vil bli tatt ut melkeprøver fra disse områdene, men i færre antall.

Smittepresset fra EU-landene til Norge er sterkt redusert etter den omfattende vaksineringen som er gjennomført i EU. Sverige og Danmark, som også vaksinerte mottakelige dyr i restriksjonssonen, har allerede erklært seg frie for blåtunge.

Overvåkning for blåtunge vil fortsette, i Norge og i EU, slik at en eventuell ny smitte kan oppdages raskt.

Forsidefoto: storfe. Foto: Landbruks- og matdepartementet.