Norsk-Kinesisk forskningssenter etablert
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 12.09.2011
Heilongjiang Academy of Agricultural Sciences (HAAS) og Bioforsk har et formalisert forskningssamarbeid, og har nå konkretiserer dette ved å etablere et felles forskningssenter i Harbin i Heilongjiang-provinsen.
Heilongjiang-provinsen ligger i det nordøstlige hjørnet av Kina og har omkring 35 millioner innbyggere. Provinsen er et av Kinas største og beste landbruksområder, og det er stor potetproduksjon i området. Samarbeidet mellom Norge og Kina omhandler i første rekke potetforskning, lavkarbon og bærekraftig landbruk. Så langt er to forskere fra Bioforsk, Lillian Øygarden og Arne Hermansen, oppnevnt som "visiting scientists" og vil få en sentral rolle i å løfte fram viktige felles satsingsområder. Forskerutveksling ellers er i god gang, og det er planer om å åpne opp for å ta studenter fra begge land inn i arbeidet.
Verdifullt samarbeid
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk gratulerer Bioforsk med å ha fått i stand et formalisert samarbeid Heilongjiang Academy of Agricultural Sciences (HAAS) i Kina.
- Dette er flott. Etter at de to institusjonene har brukt god tid på å lære hverandre å kjenne, er de nå sikre på at samarbeidet er solid faglig og menneskelig fundert. Matsikkerhet er et globalt anliggende. All kunnskapsutvikling for økt matsikkerhet er et steg i riktig retning. Klimaet i Heilongjiang-provinsen er ganske likt det vi har i Norge. Dette åpner for at de to institusjonene sammen kan utvikle kunnskap som finner anvendelse både i Norge og denne delen av Kina. Det er av stor verdi å etablere kontakt med noen av Kinas hundre tusen forskere på landbruksområdet. Samtidig ønsker jeg at Norge kan bidra internasjonalt og håper at den norske modellen med nær kobling mellom forskning, forvaltning og næring har noe å bidra med i Kina, sier Brekk.
Arne Hermannsen i potetåkeren sammen med en kinesisk forskningskolega (Foto: Ragnar Våga Pedersen, Bioforsk)