Historisk arkiv

Nye utbrudd av klassisk svinepest i Litauen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det er meldt om to nye tilfeller av klassisk svinepest i Litauen i forrige uke. Mattilsynet minner om nødvendige forholdsregler for å unngå å bringe denne alvorlige smitten inn i landet. Svinepest smitter ikke mennesker.

Den 5. og 8. juli meldte myndighetene i Litauen om to nye utbrudd av klassisk svinepest på gårdsbruk i Jonava-distriktet. Dette er det fjerde og femte tilfellet av klassisk svinepest i dette distriktet. Nærhet til norsk territorium, og at mange litauere arbeider på norske gårdsbruk, gir grunn til ekstra aktsomhet i forhold til risiko for smitteoverføring til Norge.

De smittede besetningene ligger innenfor den tidligere opprettede restriksjonssonen. Det har gått 1 mnd siden forrige sykdomsutbrudd. Alle besetninger innenfor restriksjonssonene er tidligere testet uten at smitte er funnet. Dette understreker hvor vanskelig det er å bekjempe denne sykdommen.

Svært smittsom dyresjukdom
Klassisk svinepest er en svært smittsom dyresjukdom, og en av de mest tapsbringende virussjukdommer på svin. Både ville og tamme svin angripes. Sjukdommen bekjempes ved å slakte ned og destruere alle svin i smittede besetninger. Viruset smitter ikke til mennesker, og konsum av kjøtt representerer ingen helsefare.

Forholdsregler for reisende til og fra Litauen
Mattilsynet ber folk om å forholde seg til gjeldende regelverk, og ikke ta med kjøtt og kjøttprodukter fra Jonova-distriktet i Litauen. Det minnes også om at det er et generelt forbud mot å fôre produksjonsdyr med matavfall av animalsk opprinnelse.
Reisende oppfordres til ikke å besøke dyrehold i dette området inntil situasjonen er nærmere avklart.

Veterinærinstituttet vurderer risiko for overføring av smitte til Norge som liten, men understreker hvor viktig det er å overholde angitte smitteforebyggende forholdsregler.

Grisunger

Det er meldt om to nye tilfeller av klassisk svinepest i Litauen i forrige uke. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)