Historisk arkiv

Prinsippene ivaretatt i boplikt-dom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

- Statssekretær Ola T. Heggem (Sp), er fornøyd med at staten i Høyesterett fikk tilslutning til de prinsipielle spørsmålene i boplikt-saken i Olden.

– Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Ola T. Heggem (Sp), er fornøyd med at staten i Høyesterett fikk tilslutning til de prinsipielle spørsmålene i boplikt-saken i Olden.

– Det gjelder ikke minst spørsmålet om boplikt strider mot de internasjonale menneskerettigheter. Høyesterett kom enstemmig til at det ikke er tilfelle. Nå blir det opp til fylkesmannen å vurdere konsesjonsspørsmålet på nytt, sier statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet.

Den 4. mars 2011 avsa Høyesterett (HR) dom i en sak om gyldigheten av et vedtak av Sogn og Fjordane fylkeslandbruksstyre. Fylkeslandbruksstyret hadde avslått konsesjon på erverv av en landbrukseiendom i et tilfelle hvor konsesjonsplikt var pålagt på grunn av mislighold av lovbestemt boplikt. Hovedbegrunnelsen for avslaget er at erververen, Roger Frøholm, ikke ville bosette seg på eiendommen. HR kom til at fylkeslandbruksstyrets vedtak er ugyldig.

Roger Frøholm overtok eiendommen fra sin far. Eiendommen ligger i Olden og har i lang tid tilhørt Frøholms slekt. Frøholm har ikke selv bodd på eiendommen, men har vært mye der i ferier – både som barn og i senere år. Eiendommen har et totalareal på 159 dekar. Av dette utgjør 33 dekar jordbruksareal og 113 dekar produktiv skog. På eiendommen er det våningshus og driftsbygning som er oppført på 1950-tallet. Det dyrkede areal har siden 2003 vært bortleid på en 10-års kontrakt til en nabo.

Høyesteretts flertall kom til at eiendommen er en odelseiendom. Det tidligere vilkåret i odelsloven om at eiendommen, for å være en odelseiendom, skal kunne ”nyttast til landbruksdrift” var oppfylt. HR kunne heller ikke se at vedtaket er ugyldig fordi det bryter med internasjonale menneskerettigheter.

Høyesterett kom imidlertid til at fylkeslandbruksstyrets vedtak er ugyldig etter alminnelig norsk forvaltningsrett. Da fylkeslandbruksstyrets skjønn etter HRs syn ikke er utøvd på grunnlag av det skjønnstema som er angitt i tidligere odelsloven § 27 a andre ledd, men etter de alminnelige konsesjonskriteriene i konsesjonsloven § 9 første ledd, kom HR til at fylkeslandbruksstyrets vedtak måtte kjennes ugyldig.

Saken må nå konsesjonsbehandles på ny av fylkesmannen.