Historisk arkiv

Rabies på Svalbard

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Veterinærinstituttet har påvist rabies på to rein på Svalbard. De to reinene ble avlivet søndag 18. september. Veterinærinstituttet har påvist smitten hos tre dyr hittil, en polarrev og 2 reinsdyr. I og med at det dreier seg om flere dyr og arter rundt Longyearbyen må dette kunne karakteriseres som et utbrudd.

Om rabies
Rabies er en virussykdom som smitter fra dyr til mennesker. Smittestoffet er tilstede i spyttet til infiserte dyr og overføres til mennesker ved bitt eller via rifter og sår i huden Rabies har vært påvist hos dyr på Svalbard siden 1980, sist i januar i år. Fastlands-Norge er fritt for rabies. Det er krav om at hunder og katter som innføres til Norge er vaksinert mot sykdommen og derfor er det viktig at alle hund- og katteeiere følger vaksinasjonsreglene ved reiser med kjæledyr.

Symptomene kan variere hos ulike dyrearter, men vil ofte merkes på unormal atferd; ville dyr kan bli mindre sky, mens tamme dyr kan bli aggressive. Senere utvikles et stadium som enten er preget av aggressivitet eller av lammelser. Les mer om rabies hos Veterinærinstituttet.

Hvem gjør hva?
Mattilsynet er rådgivende fagmyndighet på dyrehelseområdet på Svalbard. Det er Sysselmannen som har beredskapsansvaret på Svalbard og iverksetter og koordinerer tiltak. Veterinærinstituttet analyserer prøver og gir Mattilsynet faglige råd. Folkehelseinstituttet gir faglige råd om smitte til mennesker.