Historisk arkiv

Store avlingsskader i Sør-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har i dag hatt møte med Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Norske Felleskjøp om de vanskelige innhøstingsforholdene i Sør-Norge som følge av de store nedbørsmengdene gjennom sommeren og høsten.

25 prosent av kornet fortsatt ikke høstet
-Situasjonen er alvorlig. Jeg har stor forståelse for den vanskelige situasjonen mange bønder er oppe i. Jeg vil følge utviklingen tett utover høsten og sørge for å være godt oppdatert. Det er viktig at forvaltningen følger godt opp i forhold til gardbrukerne, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. 

Normalt vil kornhøsten i all hovedsak være ferdig på denne tiden. I år gjenstår fortsatt mye. I følge Felleskjøpet er 30–40 prosent av kornet på Østlandet fortsatt ikke høstet, og det kornet som er i hus, holder en langt dårligere kvalitet enn i et normalår. Det rapporteres også om betydelige avlingsskader for gras, poteter, grønnsaker, frukt og bær. Det samlede skadeomfanget er ennå ukjent. Innhøstingen foregår fremdeles. Det er store variasjoner mellom distrikter og mellom ulike gardbrukere.

Lite matkorn
I et godt kornår er Norge i stor grad sjølforsynt med matkorn. I de beste årene er 3/4 av matkornet norskprodusert. Innhøstingsforholdene i år medfører at kvaliteten på kornet blir dårligere. Kun 10-15 prosent av kornet fra årets avling vil bli klassifisert som matkorn. Resten blir dyrefor.

-Store mengder korn har i år blitt ødelagt som menneskemat, og vi blir i år avhengige av å kjøpe korn i et presset verdensmarked, sier landbruks- og matministeren.

Felleskjøpet regner med at Norge i år vil få behov for å importere 260.000 tonn matkorn.

Mangel på såkorn
Den vanskelige høsten får også konsekvenser på lenger sikt. Betydelige såkornarealer er fortsatt ikke høstet. Felleskjøpet regner med en underdekning på sertifisert såkorn for neste år på 20–40 prosent. Det blir derfor behov for en betydelig import av såkorn, i all hovedsak fra de andre nordiske landene.

I jordbruksavtalen ble partene enige om at det skal etableres en ordning med tilskudd til beredskapslagring av såkorn innenfor en bevilgning på 3,5 millioner kroner i årets budsjett.

-Dette vil bli fulgt opp med ytterligere bevilgninger i årene fremover, sier Brekk.

Bra i Midt- og Nord-Norge
De vanskelige innhøstingsforholdene gjelder Sør-Norge. Både Trøndelag og Nord-Norge har i år hatt en normalt god vekstsesong og greie innhøstingsforhold.

-Dette gjør at situasjonen er litt mindre alvorlig enn den ellers kunne vært. Det viser betydningen av å ha et aktivt landbruk og matproduksjon over hele landet, poengterer landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. 

Situasjonen kan medføre utbetalinger fra erstatningsordningen på jordbruksavtalen. Søknadsfristen er 31. oktober. Søknadene blir behandlet hos fylkesmannen.

 
Foto: Drøftet idag avlingsskadene i Sør-Norge, fra venstre: Leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke, styreleder i Norske Fellskjøp Einar Enger, landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag Ann Merete Furuberg. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)