Historisk arkiv

Taler matsikkerhetens sak på ministerkonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk delta på minister-konferansen under Grüne Woche lørdag 22. januar. Temaet for årets ministerkonferanse, som Tysklands landbruks- og ernæringsminister Ilse Aigner har invitert til, er "Trade and Global Food Security: Global, Regional, Local."

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk delta på ministerkonferansen under Grüne Woche lørdag 22. januar. Temaet for årets ministerkonferanse, som Tysklands landbruks- og ernæringsminister Ilse Aigner har invitert til, er "Trade and Global Food Security: Global, Regional, Local." 

Dette er tredje året det blir arrangert et slik toppmøte i tilknytning til Grüne Woche. Konferansen gir ministrene en god anledning til uformelt å utveksle synspunkter om aktuelle internasjonale spørsmål.  

De foregående årene har global matsikkerhet stått på dagsordenen. I år vinkles denne diskusjonen mot handelens betydning for matsikkerhet; både lokalt, regionalt og nasjonalt.

- En velfungerende handel er vesentlig for å smøre systemet for matforsyning. Men alle land har en rett og en plikt til å gjøre det de kan for å forsyne egne innbyggere med mat produsert i eget land. Nasjonal matproduksjon i de enkelte land må være et fundament for global matsikkerhet, understreker Brekk. 

      landbruks- og matminister Lars Peder Brekk
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk delta på ministerkonferansen under Grüne Woche lørdag 22. januar. Foto: Torbjørn Tandberg
 

Dette kommer han til å si til sine ministerkolleger fra hele verden. Brekk kommer i debatten til understreke at velfungerende handelssystemer er en forutsetning for global matsikkerhet.  Samtidig vil han understreke at ethvert land må være forpliktet til å bidra til matsikkerhet for egen befolkning gjennom nasjonal produksjon.