Historisk arkiv

Trapper ned BSE-overvåking av friske storfe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

EUs faste komité for matkjeden og dyrehelse, seksjon biologisk trygghet ga i går sin tilslutning til et forslag om å redusere BSE-testing av friske storfe i EØS-området.

EUs faste komité for matkjeden og dyrehelse, seksjon biologisk trygghet ga i går sin tilslutning til et forslag om å redusere BSE-testing av friske storfe i EØS-området. Endringene innebærer at alderen for dyr som skal testes for BSE (kugalskap), heves fra 4 til 6 år fra 1. juli 2011.

Fra 1. juli 2013 går det mot ytterligere lempelser; da vil overvåkingen av friske okser og kyr begrense seg til stikkprøver av de som er eldre enn 6 år.

- Overvåkingen av kugalskap blir mer kostnadseffektiv, samtidig som vår mattrygghet beholdes. Dette er en utvikling jeg er svært tilfreds med, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Endringene gjøres på bakgrunn av en rapport fra EUs matvarebyrå EFSA. som sier at det er forsvarlig å heve alderen for normalslakt av storfe som skal testes for BSE. 

Bestemmelsene for testing av risikodyr (syke dyr og nødslakt) forblir uendret. 

    Storfe
EUs faste komité for matkjeden og dyrehelse, seksjon biologisk trygghet ga i går sin tilslutning til et forslag om å redusere testing av friske storfe. Foto: LMD

Forsidebilde: Storfe. Foto: Jens Sølvberg, Samfoto.