Historisk arkiv

Tunge maskiner ødelegger jorda

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Tunge maskiner i landbruket gir mer langvarige skader på jorda enn forskerne hittil har trodd. Resultatet kan bli dårligere avlinger og økt forurensning fra jordbruksarealene.

Fenomenet kalles jordpakking og handler om effekten av å kjøre maskiner på jord som brukes til planteproduksjon. Kjennetegnet er at jordas fasthet øker, luftvolumet reduseres og evnen til å lede bort overflødig vann avtar.

I et nordisk samarbeidsprosjekt skal forskere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland finne ut mer om toleranse for belastning samt miljø-konsekvensene av jordpakking. Forskningsrådets Matprogram har finansiert den norske delen.

      

 

Traktor
Tunge maskiner i landbruket gir mer langvarige skader på jorda enn forskerne hittil har trodd.
Foto: Landbruks- og matdepartementet

Mindre mat, mer forurensing
- Det har vært en gjengs oppfatning at strukturskader i 25-40 centimeters dybde vil være reparert etter ti år. Funnene våre viser imidlertid at 14 år etter at jorda har blitt utsatt for pakking, er poresystemet og jordfastheten ennå tydelig merket. Kanskje betyr dette at pakking gir varige endringer, sier Trond Børresen, professor ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap.

Ifølge Børresen reduserer pakking av jordarealene på sikt jordas evne til å produsere mat. Dårligere jordstruktur fører til økt erosjon og større tap av næringsstoffer og plantevernmidler. - Klimaendringer kan også gjøre jorda mer utsatt for pakking, sier Trond Børresen.

I Norge er vi heldige fordi det mange steder er morenejord som er ekstra motstandsdyktig mot pakking. Men det finnes også områder som er spesielt utsatt.