Historisk arkiv

Undersøkelse om delingssøknader etter jordloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Kommunene legger ikke tilstrekkelig vekt på drifts- og miljømessige hensyn når de behandler delingssøknader fra landbruket, viser en ny undersøkelse.

Statens landbruksforvaltning (SLF) har på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet undersøkt hvordan delingsbestemmelsen i jordloven blir praktisert. Resultatene viser blant annet at kommunene ikke legger tilstrekkelig vekt på drifts- og miljømessige hensyn ved behandlingen av delingssøknader.

- Jeg ser uheldige tendenser her som vi er nødt til å ta tak i, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Funnene indikerer også at retningslinjene som er gitt for behandling av søknader om fradeling av kårbolig som ligger i tunområde eller nær dyrka mark, i liten grad gjenspeiles i kommunenes praksis på området.

Sikre arealressursene
Formålet med delingsforbudet er blant annet å sikre at arealressursene forblir samlet slik at enhetene på en driftsmessig god måte kan utnyttes til mat- og virkesproduksjon.

- Det er beklagelig at en del kommuner har en praksis som ikke i tilstrekkelig grad tar hensyn til hensynene bak bestemmelsen. Jeg vil vurdere undersøkelsen nærmere og se hva som kan gjøres med situasjonen, sier Brekk.

Undersøkelsen avdekker også at det er et relativt stort avvik mellom de tallene kommunene rapporterer om praktiseringen av delingsbestemmelsen i KOSTRA og de tall som denne undersøkelsen viser.

Nærmere om datamaterialet
956 saker fordelt på 82 kommuner ble gjennomgått. Dette utgjør ca 17,4 prosent av alle søknader om deling etter jordlovens paragraf 12 som ble avgjort i førsteinstans i året 2007. Et tilfeldig utvalg av kommuner ble valgt ut i samråd med Statistisk sentralbyrå (SSB). Fra de utvalgte kommunene ble alle delingssøknader hentet inn og gjennomgått av fylkesmannen. Ut fra gjennomgangen ble fylkesmannen bedt om å fylle ut et skjema samt gi en skriftlig vurdering av kommunens praksis i delingssaker.  I skjemadelen ble det lagt vekt på å fremskaffe opplysninger om kommunenes vurdering av drifts- og miljømessige ulemper samt kommunenes praksis ved søknader om fradeling av kårboliger.

Forsidefoto: Driftsbygning. Foto: sindre Ellingsen, Samfoto.