Historisk arkiv

Utbrudd av afrikansk svinepest i Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mattilsynet fastsatte mandag 7. februar 2011 forskrift om særskilte beskyttelsestiltak for å forhindre spredning av afrikansk svinepest fra Russland. Forskriften trer i kraft straks.

Forskriften stiller krav til at kjøretøy som brukes eller har vært brukt til å frakte svin, skal være tilstrekkelig rengjort og desinfisert etter siste lossing av svin ved ankomst til Norge. Sjåfør av slike kjøretøy skal fremvise erklæring som viser at tilstrekkelig rengjøring og desinfeksjon er foretatt ved ankomst til Norge. Mattilsynet kontrollerer kjøretøy ved ankomst til Norge, for å fastslå om de har blitt tilstrekkelig rengjort og desinfisert. Hvis kjøretøyet er tilstrekkelig rengjort og desinfisert, utstedes et sertifikat, dersom det ikke er tilstrekkelig rengjort nektes kjøretøyet adgang til Norge eller henvises til ordentlig rengjøring og desinfeksjon.

    
Gris
Mattilsynet fastsatte mandag 7. februar 2011 forskrift om særskilte beskyttelsestiltak for å forhindre spredning av afrikansk svinepest fra Russland.
Foto: Kerstin Mertens, Samfoto

Afrikansk svinepest er svært smittsomt og bekjempes blant svin ved destruksjon av smittede besetninger.