Verdens rabiesdag
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 28.09.2011 | Sist oppdatert: 29.09.2011
I dag arrangeres Verdens rabiesdag for femte gang. Dette er en verdensomspennende kampanje for å rette oppmerksomhet mot denne alvorlige sjukdommen.
I dag arrangeres Verdens rabiesdag for femte gang. Dette er en verdensomspennende kampanje for å rette oppmerksomhet mot denne alvorlige sjukdommen.
Årlig dør 50.000 - 70 000 mennesker av rabies (hundegalskap), men fastlands-Norge har heldigvis vært forskånet for sykdommen.
- Det skyldes at vi har svært strenge regler for å ta inn dyr fra andre land. Dersom du planlegger å ta med deg hund eller katt på ferie, så husk at de må være vaksinert mot rabies. Alle dyreeiere må ta dette på alvor slik at vi fortsatt kan holde Norge fritt for denne svært alvorlige sykdommen, understreker landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
Rabies er en meget fryktet sykdom hos dyr og mennesker. Den forårsakes av et virus som angriper sentralnervesystemet. Ved mistanke om smitte må behandling iverksettes umiddelbart. Ubehandlet er sykdommen praktisk talt 100% dødelig. Alle pattedyr er mottakelige, og smitten opprettholdes i ville dyr, inkludert flaggermus. Rabies finnes over det meste av verden, og det har de siste ukene vært et utbrudd på Svalbard. Til tross for at det finnes gode vaksiner for både folk og dyr, dør 50 - 70.000 mennesker årlig på grunn av rabiessmitte. Storparten smittes ved bitt, og de fleste av dødsfallene skjer i Asia og Afrika. Omtrent halvparten er barn under 15 år. Dette er tragiske tall for en sjukdom som enkelt kan unngås.
Rabies på Svalbard
Det er i løpet av september påvist rabies på en rev og to reinsdyr på Svalbard. Ytterligere prøver er sendt Veterinærinstituttet for undersøkelse, og det er iverksatt flere tiltak for å hindre videre smittespredning. Les mer om dette på Mattilsynets hjemmeside. Symptomer hos dyr Rabies angriper sentralnervesystemet. Symptomene kan variere hos ulike dyrearter, men det starter oftest med unormal adferd; ville dyr kan bli mindre sky, mens tamme dyr kan bli aggressive. Dyrene kan ha nedsatt matlyst, slutte å drikke, og etter hvert få bevegelsesforstyrrelser og lammelser, som følges av krampeanfall før de dør. Symptomer kan komme først lang tid etter at smitte har skjedd. Smitten kan utskilles i spyttet i ca. 2 uker før de første symptomene opptrer, og dyr kan derfor overføre rabies en kort periode før de viser symptomer.