Historisk arkiv

Vil beskytte Tørrfisk fra Lofoten i EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

KSL Matmerk har startet arbeidet for at Tørrfisk fra Lofoten skal få status som Protected Geographical Indication (PGI) i EU. Denne beskyttelsen tilsvarer statusen beskyttet geografisk betegnelse som Tørrfisk fra Lofoten har oppnådd her hjemme.

Ved å være pådriver for å få frem søknaden for EU-kommisjonen hjelper KSL Matmerk produsentsammenslutningen på 14 medlemmer å oppnå juridisk beskyttelse i EU. Innovasjon Norge fullfinansierer arbeidet med søknaden.

Tørrfisk fra Lofoten oppnådde status som en beskyttet geografisk betegnelse i Norge i  2007. Det langsiktige målet for produsentene har imidlertid hele tiden vært at produktbetegnelsen Tørrfisk fra Lofoten skal oppnå en beskyttelse i EU ved å bli registrert som en Protected Geographical Indication, som er den europeiske varianten av den norske beskyttelsen.

For å oppnå status som en beskyttet betegnelse i Norge eller i EU, må det dokumenteres at geografiske forhold har betydning for produktets særegne kvaliteter. Garantien fra det offentlige om at disse  faktorer har betydning for produktets kvalitet, er et konkurransefortrinn som sammenslutningen ønsker å utnytte i sitt største marked, Italia.

Tørrfisk fra Lofoten

KSL Matmerk har startet arbeidet for at Tørrfisk fra Lofoten skal få status som Protected Geographical Indication (PGI) i EU. (Foto: KSL Matmerk)