Historisk arkiv

1000 tonn norske bringebær ut i butikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Ingen matvarer øker så mye i popularitet som bringebær, og nå er det norske bringebær å få i hele landet. Produsentene rapporterer at bærene er av god kvalitet, med bedre smak enn i fjor.

Tilgangen på store, gode og holdbare norske bringebær er en helt annen nå enn for få år siden. For ti år siden leverte Bama åtte tonn norske bringebær til butikkene. I sommer går det ut 1000 tonn.

Suksesshistorie
- Det norske bringebæreventyret er en suksesshistorie som viser hvor langt vi kan komme når næring og forskning spiller på lag, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. - Suksessen skyldes i stor grad den nye skotske sorten Glen Ample og at produksjonen er flyttet fra friland til tunnel. Dyrking under tak gir nemlig mulighet for utvidet sesong, større avlinger og mer norsk bær ut i butikk, sier Slagsvold Vedum.

Tidligere var bringebær bare tilgjengelige i den norske sesongen, men nå importeres bær hele året. Like fullt er det først når de norske bringebærene kommer at vi virkelig fråtser. Det selges mer norske bringebær enn importerte, rundt 65 prosent er norske bær.

Bringebær på gren.

Bærfylket Sogn og Fjordane står for rundt 90 prosent av bringebærproduksjonen i Norge. Her brukes i hovedsak plasttunneler plassert på ulike høydemetre for å utvide sesongen ferske bringebær til konsum. (Foto: Landbruks- og matdepartementet, Gunnar Syverud)