Historisk arkiv

Aktivt bruk av fjellet i Valdres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

En aktiv bruk av Norges fjellområder er en forutsetning for å nå landbrukspolitiske mål, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl etter møte med Norges fjellstyresamband i Valdres.

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl fikk under besøket selv prøve fiskelykken i Valdres og fikk bevist at Valdres byr på kvalitet. - Innlandsfiske gir verdiskaping og sysselsetting i Bygde-Norge, sier Buttedahl. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl har denne uken hatt møte med Norges fjellstyresamband og representanter fra Vestre Slidre fjellstyre og Vågå fjellstyre. 

Møtet fant sted i Vestre Slidre statsallmenning, et fjellområde i Valdres som brukes svært aktivt av de lokale bøndene blant annet til utmarksbeite og til å opprettholde en levende seterkultur.

Statsallmenningene dekker de fleste store høyfjellsområdene i Sør- og Midt-Norge, til sammen ca 11 prosent av utmarksarealet i Norge. Staten ved Statskog SF er grunneier i statsallmenningene. De lokale fjellstyrene administrerer jakt og fiske. Fjellstyrene administrerer også rettighetene som bøndene har til beite og seterbruk i statsallmenningene. 

- En aktiv bruk av disse fjellområdene er en forutsetning for å nå de landbrukspolitiske målene vi har satt oss, sier Buttedahl. Statssekretæren fikk under besøket en grundig gjennomgang av virksomheten til de nesten hundre fjellstyrene i Sør- og Midt-Norge og deres betydning for forvaltningen av de store ressursene som statsallmenningene representerer.  

Under sitt besøk i Valdres drøftet statssekretær Buttedahl muligheter og problemstillinger knyttet til lokalsamfunnenes interesser og rettigheter til bruk av statsallmenningene og staten som grunneier. 

- Diskusjonene med fjellstyrene har gitt oss et bedre grunnlag til å jobbe videre for en optimal utnyttelse av de store ressursene som finnes i norske fjellområder, sier Buttedahl, som også er full av lovord til vertskapet på Hamarnesstølen som viste stor gjestfrihet og bød på kortreist mat av høy kvalitet.