Historisk arkiv

Ber om grundig veterinærsjekk av innførte gatehunder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Forrige uke gikk Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Mattilsynet ut og advarte mot innførsel av gatehunder fra Sør- og Øst-Europa etter funn av tungeorm, hjerteorm og brun hundeflått hos gatehunder fra Romania. Mattilsynet vil nå sette i gang tiltak for å kartlegge situasjonen og oppfordrer alle som har tatt inn slike hunder om å få dem grundig sjekket hos veterinær.

Forrige uke gikk Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Mattilsynet ut og advarte mot innførsel av gatehunder fra Sør- og Øst-Europa etter funn av tungeorm, hjerteorm og brun hundeflått hos gatehunder fra Romania. Mattilsynet vil nå sette i gang tiltak for å kartlegge situasjonen og oppfordrer alle som har tatt inn slike hunder om å få dem grundig sjekket hos veterinær. Hundene må også behandles mot flått omgående. Hundeeier må selv betale for veterinærbesøket, men Mattilsynet vil dekke analysekostnadene.

- Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk ber nå alle som har innført gatehunder om å være seg sitt ansvar bevisst og følge Mattilsynets oppfordring om å oppsøke veterinær snarest. Da kan vi kanskje hindre at disse nye sykdommene etablerer seg hos norske hunder og i den ville faunaen. Disse parasittene hører ikke hjemme i Norge og kan medføre ubehag og farlig smitte, både for dyr og mennesker.

Mattilsynet har også strammet inn på grensekontrollen. Det innebærer at hunder uten godkjente pass vil bli satt i karantene. Dersom hundeeier ikke kan eller vil betale for dette, blir hunden returnert til det landet den kom fra, eller den vil bli avlivet.

Hund.

Mattilsynet oppfordrer alle som har innført gatehunder fra Sør- og Øst-Europa om å få dem grundig sjekket hos veterinær, etter funn av tungeorm, hjerteorm og brun hundeflått hos gatehunder fra Romania. (Foto: Colourbox)