Historisk arkiv

Bill Gates vil styrke landbruket i kampen mot sult

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bill Gates har møtt FAOs generaldirektør José Graziano da Silva i Roma til samtaler om kampen mot sult i verden. The Bill and Melinda Gates Foundation har siden 2006 gitt betydelig støtte til landbruksrelaterte prosjekter.

Bill Gates, Microsoft-gründer og med-president i stiftelsen The Bill and Melinda Gates Foundation, har møtt FAOs generaldirektør José Graziano da Silva i Roma til samtaler om kampen mot sult i verden. The Bill and Melinda Gates Foundation har siden 2006 gitt betydelig støtte til landbruksrelaterte prosjekter.

Gates og Da Silva drøftet blant annet forslag til forbedring og effektivisering av landbruket i verden, samt støtte til småbønder, som utgjør hoveddelen av verdens fattige. De to drøftet også bærekraftig produktivitet og markedsmuligheter for småskala matprodusenter i fattige land.

Informasjon, innovasjon og samarbeid
FAOs generaldirektør Graziano da Silva peker på verdien av innovative partnerskap, samt økning av sør-sør-samarbeid for å støtte småskalaprodusenter.

Bill Gates mener det er nødvendig å sørge for at den digitale revoluisjonen og vitenskapelige innovasjoner også når fattige bønder verden over. Innsamling og analyse av data i landbruket kan også komme småskalaprodusenter til gode.

Før møtet i FAO, drøftet Gates landbruk og bærekraftig fattigdomsreduksjon under på den 35. sesjon i Governing Council for International Fund for Agricultural Development (IFAD). Han mener verden har mulighet og plikt til å se for seg en annen framtid.

- Hvis du bryr deg om verdens fattigste, så bryr du deg også om landbruk, sa Bill Gates i sin tale. 

Gates mener videre at en kraftig økning av produktivitet i landbruket må til for en bedre framtid for verdens fattige. 

- Bærekraftig utvikling vil gi små familiebruk en bedre tilværelse. Dette vil også gjøre mat mer tilgjengelig og billigere for det økende antall fattige familier som bor i byer. Økt produktivitet blant småskala bønder er nøkkelen til å nå tusenårsmålet om å få slutt på sult og fattigdom, sier Gates.

José Graziano da Silva og Bill Gates.

FAOs generaldirektør José Graziano da Silva og Microsoft-gründer og med-president i stiftelsen The Bill and Melinda Gates Foundation, Bill Gates. (Foto: ©FAO/Alessandra Benedetti)