Historisk arkiv

Bøndenes inntekter økte mye i 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Gårdbrukerne hadde en gjennomsnittlig bruttoinntekt på 485 000 kroner i 2010, en økning på 36 000 kroner, eller 8 prosent, fra året før. Gjennomsnittlig næringsinntekt fra jordbruk økte med knapt 19 000 kroner til 155 000 kroner (14 prosent) og utgjorde 32 prosent av gårdbrukerens bruttoinntekt i 2010.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå basert på selvangivelsesdata for personer, som ble publisert i dag.

Tallene SSB her publiserer er den delen av skattemessig næringsinntekt fra bruket som er ført på selvangivelsen til hovedbrukeren på gården. Bruker og ektefelle/samboer kan dele inntekten fra bruket.

Siden dette er tall for hovedbrukeren omfatter ikke statistikken all inntekt fra jordbruksdriften.

Næringsinntekten i selvangivelsen er et annet resultatmål enn "Vederlag til arbeid og egenkapital per årsverk" som benyttes mye i forbindelse med jordbruksforhandlingene.

I næringsinntekten er ikke rentekostnader trukket fra, den er ikke regnet per årsverk, den har effekter av tilfeldig avlingsvariasjon fra år til år og er selvsagt eksklusive effekt av jordbruksfradraget.

Jordbrukslandskap

Gjennomsnittlig næringsinntekt fra jordbruk økte med knapt 19 000 kroner til 155 000 kroner (14 prosent) og utgjorde 32 prosent av gårdbrukerens bruttoinntekt i 2010, viser tall fra SSB. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)