Historisk arkiv

Brekk er bekymret over økende innførsel av hunder til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det er registrert en kraftig økning i innførsel av hunder hittil i år. I den senere tid har hunder fra Romania vært viet stor oppmerksomhet.

- Hunder som blir smuglet over landegrensene eller tas hit lovlig, med ukjent helsestatus, kan ha med sykdommer som er farlige både for dyr og mennesker, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Han ber nå folk tenke seg grundig om før de tar inn en gatehund fra Romania eller andre land.

Regelverket
Regelverket for innførsel av hund er harmonisert innen EØS-området. Det er krav i innførselsregelverket som reduserer faren for å få inn sykdommer, spesielt rabies. Selv om hunden oppfyller minimumskravene til innførsel, innebærer det likevel en risiko å ta disse hundene hit. Også veterinærattester kan gi falsk trygghet. Mattilsynet peker på at det har blitt oppdaget falske papirer i forbindelse med innførsel.

I Norge har det de siste årene blitt populært å redde gatehunder fra Sør- og Øst-Europa. I disse landene er det en del sykdommer som er vanlig hos hunder. De fleste er sykdommer som ikke finnes i Norge, og flere av dem smitter også til mennesker. Det er allerede funnet flere nye sykdommer på hunder som er tatt inn fra Romania, blant annet parasitter som hjerteorm, tungeorm og brun hundeflått som også kan spre mange alvorlige sykdommer. Mattilsynet har derfor gitt Veterinærinstituttet i oppdrag å utarbeide en samlet vurdering av risiko ved innførsel av hunder fra Sør- og Øst-Europa.

Stort problem
Flere av landene i Sør- og Øst-Europa har liten kontroll med sykdommer i løshundbestanden, og rabies er fremdeles et stort problem. I fjor ble over 8000 mennesker bare i Romanias hovedstad, Bucuresti, gitt forebyggende behandling mot rabies etter hundebitt. Mange av sykdommene vil også kunne etableres i den norske faunaen og vil i mange tilfelle være umulig å utrydde igjen. Også tilsynelatende friske dyr kan bære med seg smitte.

Dyrevelferd er også viktig i denne sammenhengen. Oppslag i media gir inntrykk av graverende forhold på steder der hundene oppstalles i det landet de kommer fra. Selv om intensjonen ved innførsel av disse hundene er å gi dem et bedre liv, må vi ikke bidra til å utvikle og opprettholde et marked for dyr som er håndtert på en slik måte. Ved å kjøpe hunder fra slike steder, kan man medvirke indirekte til dårlig dyrevelferd i andre land.

Seriøse organisasjoner
- Jeg oppfordrer dem som ønsker å hjelpe disse hundene til å støtte seriøse organisasjoner som arbeider for å bedre forholdene for gatehundene i de enkelte land, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Slike organisasjoner sørger for at hundene får veterinærhjelp, vaksiner og parasittkurer og får hundene sterilisert slik at de ikke er opphav til enda et nytt kull med eierløse gatehunder.

Hund

Det er registrert en kraftig økning i innførsel av hunder hittil i år. (Foto: Colourbox)