Historisk arkiv

Dårligere helsetilstand hos trær

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

I 2011 var det en generell tilbakegang i helsetilstanden hos bartrær. Nesten en tredjedel av bjørketrærne var utsatt for skader.

I 2011 var det en generell tilbakegang i helsetilstanden hos bartrær.  Nesten en tredjedel av bjørketrærne var utsatt for skader.

 Hos  30 til 60 år gammel gran ble det i tillegg observert en del tørre eller døde topper ("grantørke").  Det ble ellers registrert få skader på gran og furu, mens nesten en tredjedel av bjørketrærne var utsatt for skader. Samtidig fortsatte askeskuddsyken å spre seg på Vestlandet.

Økt kroneutglisning og misfarging
Helsetilstanden til trær, registrert ved kroneutglisning (tap av nåler eller blader), misfarging og skader, påvirkes i stor grad direkte av værforhold som tørke, snø, frost og vind, eller indirekte ved at været påvirker omfanget av soppsykdommer og insektangrep. Langtransporterte luftforurensninger kan komme i tillegg til eller virke sammen med klimatiske forhold.

Bjørka har mest skader
Av treslagene gran, furu og bjørk er det fortsatt bjørk som er mest utsatt for skader. 11 prosent av bjørketrærne var angrepet og skadet av insekter, hovedsakelig av fjellbjørkemåleren, mens 14 prosent var angrepet av bjørkerustsopp eller andre sopper. 3,5 prosent av bjørkene hadde klimaskader forårsaket av snø, frost, tørke og/eller vind.

Bjørkeskog
Bjørka er utsatt for skader. 11 prosent av bjørketrærne var angrepet og skadet av insekter.  (Foto: Øystein Søbye / Samfoto)

Overvåkingsprogram for skogskader
Norsk institutt for skog og landskap koordinerer og leder arbeidet med skogskadeovervåkingen i Norge på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. I tillegg deltar Norsk institutt for luftforskning (NILU). Det nasjonale skogovervåkingsprogrammet inngår i det europeiske nettverket ICP Forests, der rundt 40 land deltar og rapporterer inn skogskadedata.