Historisk arkiv

Drøftet planteskadegjørere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl har hatt møte med frukt- og grøntnæringen om pærebrann og andre planteskadegjørere, som er årsak til dagens importforbud av plantemateriale av frukt og bær.

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl har hatt møte med frukt- og grøntnæringen om pærebrann og andre planteskadegjørere, som er årsak til dagens importforbud av plantemateriale av frukt og bær. 
 

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl har hatt møte med frukt- og grøntnæringen om pærebrann og andre planteskadegjørere. (Foto: Torbjørn Tandberg)

Det var stor interesse for å delta på møtet tirsdag 17. april. Representanter fra forvaltning, forskning, rådgivingstjenester, ulike organisasjoner for frukt- og bærprodusenter og planteprodusenter var til stede. Ulike synspunkter på problematikken rundt forvaltning av pærebrann og behovet for å øke tilgangen på plantemateriale ble drøftet. Det var enighet om at god dialog både mellom de ulike næringsaktørene og mellom næring og myndigheter er viktig. Det var også et sterkt ønske om en raskest mulig avklaring på om det er aktuelt å øke tilgangen på importert plantemateriale.

- Det er en stor utfordring for næringen å imøtekomme markedets ønske om mer norskprodusert frukt og bær, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl.

- Fra departementets side ønsker vi at produksjonen av norsk frukt og bær skal øke. Produktene er sunne, og markedet ønsker mer norsk frukt og bær nå. Det gir oss en ekstra utfordring. Det er behov for store mengder plantemateriale av god kvalitet så raskt som mulig. Dersom det er mulig ville den beste løsningen være å øke produksjonen ved hjelp av norskprodusert plantemateriale, sier Buttedahl.

- Samtidig som næringen må drøfte muligheten for å øke den norske produksjonen av plantemateriale vil Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med Mattilsynet se på om det kan gjøres endringer i regelverk og forvaltning for å lette tilgangen på plantemateriale ved import. En forutsetning for dette er at dette ikke medfører økning av risikoen for spredning av skadegjørere ut over det som er akseptabelt, sier statssekretæren.

Import av plantemateriale
Det er forbud mot import av en del typer plantemateriale, begrunnet i risikoen for å introdusere og spre planteskadegjørere. Blant annet er det forbudt å importere plantemateriale av eple og pære fra land hvor pærebrann forekommer.

Tiltak mot pærebrann
Arbeidet med å bekjempe den alvorlige plantesykdommen pærebrann har for 2012 en budsjettramme på 6 millioner kroner. Planen omfatter rydding, overvåking, kartlegging og forebyggende arbeid.