Historisk arkiv

Få funn av plantevernmidler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Resultater fra overvåkingen av plantevernmidler i bekker og elver i JOVA-programmet 2010 viser svært få funn av plantevernmidler i antatt miljøfarlige konsentrasjoner. Overvåkingsperioden 1995-2010 viser en positiv utvikling med reduksjon i funn av plantevernmidler, i felter med intensiv grønnsak- og potetproduksjon.

I regi av JOVA-programmet overvåker Bioforsk avrenning og tap fra en del jordbruksdominerte nedbørfelt spredt over hele landet. I 2010 ble konsentrasjoner av plantevernmidler overvåket gjennom vekstsesongen i ni av disse feltene, og omfattet bekker i områder med intensiv grønnsak- og potetproduksjon, kornproduksjon, eng og produksjon av fôrvekster, samt to større elver.

Positiv utvikling i felt med grønnsak- og potetproduksjon
Overvåkingen omfatter to felt dominert av intensiv grønnsak- og potetproduksjon, hvorav ett er lokalisert på Østlandet og ett på Sørlandet. Jordbruksarealet utgjør om lag 60 prosent av totalarealet i disse feltene. Det brukes generelt mye plantevernmidler i disse produksjonene, og det gjøres mange funn av plantevernmidler i bekkene i feltene. I 2010 ble det påvist plantevernmidler i 65 prosent av prøvene i bekkevann i feltet på Sørlandet. Det var en reduksjon i funn fra 2009, da spesielt for soppmidler. Ingen av funnene lå over MF-verdien for aktuelt stoff.      

Om JOVA-programmet
JOVA er et nasjonalt overvåkingsprogram som ble startet i 1992 med det formål å dokumentere effekter av jordbrukspraksis og tiltak på avrenning og vannkvalitet.

Potetåker

Potetåker (Foto: Birger Areklett / Samfoto)