Historisk arkiv

FAOs Generaldirektør Graziano da Silva til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum skal tirsdag 28. august møte FAOs Generaldirektør Graziano da Silva i forbindelse med at da Silva besøker Norge. Matsikkerhet er hovedtema for møtet.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum skal tirsdag 28. august møte FAOs Generaldirektør Graziano da Silva i forbindelse med at da Silva besøker Norge. Matsikkerhet er hovedtema for møtet. 

José Graziano da Silva fra Brasil har nylig tatt over stillingen som FAOs Generaldirektør etter Jacques Diouf fra Senegal som hadde den i 18 år. Han ble valgt på FAOs Generalkonferanse i november 2011 og tiltrådte stillingen 1. januar i år. Da Silva var minister for matsikkerhet i Brasil i 2003 – 2004 og etablerte blant annet programmet Fome Zero (Null Sult) som har vært en viktig del av Brasils arbeid mot fattigdom og sult. I perioden 2004-2006 var han spesialrådgiver for daværende president Lula i Brasil, og i 2006 ble han Deputy Director General for FAO med ansvar som regional representant for Latin-Amerika og Karibia. I 2011 ble han valgt til ny Generaldirektør i FAO. Det er store forventninger til da Silva som ny Generaldirektør, mye på grunn av kritikken som er fremført mot den foregående lederen av organisasjonen. 

Matsikkerhet og ernæring
På sommerens Rio+20 toppmøte om bærekraftig utvikling ble matsikkerhet og ernæring satt høyt på agendaen. Et sentralt budskap fra Rio+20 møtet er nettopp behovet for økt fokus og satsing på matsikkerhet. Sommerens tørke i USA og nye rekorder for matpriser, blant annet for mais, viser aktualiteten av dette allerede nå. Situasjonen fra 2007-08 kan fortsatt forebygges og unngås, men det krever tett oppfølging av situasjonen og koordinert innsats fra hele verdenssamfunnet. FAO står helt sentralt i dette arbeidet. 

Statsråden og Generaldirektøren vil drøfte den globale matsikkerhetssituasjonen og FAOs arbeid i den forbindelse.

- Jeg forventer at FAO leverer gjennom å bidra med solid analyse og bakgrunn om prisutvikling, produksjon og konsekvenser av prisøkningene, sier statsråd Trygve Slagsvold Vedum i en kommentar.

Det er også ventet at de vil drøfte fremgangen i reformprosessen i FAO og videre fremdrift der.

FAOs generaldirektør José Graziano da Silva.

FAOs generaldirektør José Graziano da Silva. (Foto: ©FAO/Alessandra Benedetti)