Historisk arkiv

Fortsatt radioaktivitet i utmarksbeite

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Tall fra Statens landbruksforvaltning viser at nesten 13 000 dyr måtte nedfôres i 2011. Det er en liten nedgang fra 2010. Nedôring gjøres for å senke radioaktivitetsnivået i dyret før slakting, slik at kjøttet trygt kan brukes til menneskemat.

Det er etablert en erstatningsordningen som skal redusere den økonomiske belastningen for produsenten. Det ble utbetalt ca 1,4 millioner kroner i erstatning i 2011.

Erstatningsordningen er et redskap i håndtering av konsekvensene etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Oppland er fylket som har størst belastning med nedfôring av dyr etter utmarksbeiting. I 2011 ble det utbetalt ca 800 000 kroner i erstatning til bønder i Oppland. Deretter kom Nord-Trøndelag og Hedmark med knapt 250 000 kroner utbetalt i erstatning til hvert av fylkene.

Behov for nedfôring varierer fra år til år
I perioden fra 2004 til 2011 ser vi at mengden radioaktivitet varierer. Dette skyldes flere forhold. Vær og klima spiller inn, det samme gjør vekstforhold på beitearealene. Størst utslag i denne perioden så vi i 2006, da vi hadde et stort antall saker. Økningen dette året skyldtes hovedsakelig at det var et bra soppår. Soppen inneholder større mengder radioaktivt Cesium enn grønne planter, og beitedyr som spiser sopp får et høyere innhold av radioaktivitet. Gode soppår er derfor en indikator som kan gi utslag på denne statistikken.

Sau på beite

Det er fortsatt radioaktivitet i utmarksbeite, nesten 13 000 dyr måtte nedfôres i 2011. (Foto: Dag Røttereng/Samfoto)