Historisk arkiv

God handelsskikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Et forslag til frivillig ordning for å redusere bruken av uredelig handelsskikk har ikke fått full oppslutning i Brussel.

I et møte med Europakommisjonen i Brussel tirsdag presenterte en gruppe av bransjeorganisasjoner som representerer næringsdrivende i verdikjedene utkast til en frivillig og bransjebasert ordning for å redusere bruken av uredelig handelsskikk i mat- og dagligvarebransjen. På møtet tirsdag ble det klart at forslaget ikke har full oppslutning fra de Brussel-baserte bransjeorganisasjonene. Forslaget om en frivillig ordning på EU-nivå er dermed sterkt svekket, og det gjenstår å se hvilke initiativ Kommisjonen vil ta til høsten.

Forslag til frivillig system
Forslaget inneholder en beskrivelse av et system, som er frivillig i den forstand at bedrifter som skal dekkes og forpliktes av det selv må melde seg inn. Det vil gi bedriftene som er medlemmer adgang til et system med tvisteløsning. Det gis også en beskrivelse av hvilke funksjoner og hvilken kompetanse deltakende bedrifter må forplikte seg til å ha. Når en bedrift er innmeldt er det ikke frivillig å følge opp prinsippene, reglene, og kravene til kompetanse/funksjoner. I det omstridte spørsmålet om sanksjoner, er det relegasjon fra ordningen som er trusselen overfor bedrifter som ikke overholder forpliktelsene. Det beskrevne systemet oppsummeres som et bredere tilbud til næringsdrivende for løsningsmekanismer i relasjon til god forretningsskikk. – Systemet i forslaget bygger på, og forutsetter, samarbeid (og etablering av en styringsgruppe) med Kommisjonen.

Forslaget er, i følge talsmannen for gruppen var ment å komme i tillegg til, ikke som erstatning for, nasjonal lovgivning i de land hvor situasjonen krever det.

Ikke full oppslutning
På møtet tirsdag ble det også klart at forslaget ikke har full oppslutning fra de Brussel-baserte bransjeorganisasjonene. Copa – Cogeca, som representerer bønder og landbrukssamvirke, og Clitravi som representerer kjøttindustrien går mot forslaget med begrunnelse at det er nødvendig med effektiv og uavhengig håndheving og sanksjonering av brudd på reglene. Også FoodDrinkEurope, som representerer bredden i europeisk matvareindustri, har tatt forbehold og vil ikke støtte det forslaget som nå er presentert. Forslaget om en frivillig ordning på EU-nivå er dermed sterkt svekket, og det gjenstår å se hvilke initiativ Kommisjonen vil ta til høsten.

I mellomtiden annonserer nye land at de vil innføre nasjonal lovgivning. Nå sist Italia og Spania.

Handlekurv

Et forslag til frivillig ordning for å redusere bruken av uredelig handelsskikk har ikke fått full oppslutning i Brussel. (Foto: Espen Bratlie/Samfoto)