Historisk arkiv

God markedssituasjon for reinkjøtt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Leder av Markedsutvalget for reinkjøtt John Anders Lifjell melder i siste Reindriftsnytt at markedssituasjonen for reinkjøtt er meget bra. Det er godt nytt for kommende slaktesesong.

- Utsiktene for høsten slaktesesong er bedre enn på mange år. Reinkjøtt er igjen blitt en attraktiv salgsvare, sier Lifjell. 

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum påpeker at den gode markedssituasjonen nå gir reindriften de beste muligheter til å levere et stort antall slaktedyr i kommende slaktesesong.

 - Det er helt avgjørende at reineierne nå planlegger høstens slakt, gjør avtaler med slakteriene og sørger for å levere slakterein.  Ved å levere reinkjøtt til markedet nå bidrar næringen til at den gode etterspørselen også kan opprettholdes over tid, sier Slagsvold Vedum.

Markedsutvalget for reinkjøtt
For ett par år siden var det dårlig avsetning i reinkjøttbransjen, og reineierne hadde problemer med å få levert rein til slakteriene. Det ble derfor over reindriftsavtalen etablert en midlertidig innkjøpsordning slik at reineiere fikk tatt ut slakterein. Avtalepartene ble også enige om å sette av ekstra midler til markedsføring av reinkjøtt. Det ble også etablert et Markedsutvalg som skulle jobbe med markedsføring av reinkjøtt for hele bransjen.

Markedsutvalget har gjort en solid jobb med å øke etterspørselen av reinkjøtt i markedet. Det er blant annet gjennomført kampanjer på tv og internett. Det er holdt bransjetreff og ett pressetreff i ett reinbeitedistrikt i Nordland. Og det er laget en ny profil for reinkjøtt.

Stor etterspørsel og godt salg
I følge leder for Markedsutvalget har kampanjene i forkant av forrige slaktesesong hatt god effekt. De større aktørene i reinkjøttbransjen merket stor etterspørsel og godt salg allerede tidlig i slaktesesongen. Nå skal det gjennomføres ulike aktiviteter rett over sommeren for å opprettholde interessen i markedet. Det skal blant annet arrangeres bransjetreff og kampanjer, og Markedsutvalget vil jobbe tettere med kjedene.

Markedsutvalget vil også jobbe aktivt overfor de mindre reinkjøttbedriftene. Lederen sier at de ønsker å bidra med drahjelp gjennom arbeidet med den generiske markedsføringen. Blant annet vil de sende påminnelser til bedriftene slik at disse kan forberede seg til kampanjer og andre tiltak.

Reinskav anrettet på tallerken

Det skal gjennomføres en rekke markedsføringstiltak i løpet av høsten for å opprettholde interessen i markedet for reinkjøtt. (Foto: Matprat.no)