Historisk arkiv

Internasjonal prisoppgang på kornvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Internasjonale kornmarkeder har den siste tiden vært preget av dårlige hveteavlinger flere steder i verden, både på den nordlige og den sørlige halvkule.

Internasjonale kornmarkeder har den siste tiden vært preget av dårlige hveteavlinger flere steder i verden, både på den nordlige og den sørlige halvkule. 

I følge det amerikanske landbruksdepartementets (USDA) siste prognoser vil verdens hveteproduksjon i 2012-2013 bli i overkant av 650 millioner tonn, 45 millioner tonn lavere enn toppåret 2011-2012.

USDA prognoserte i november høyere eksporttall for Svartehavslandene enn tidligere antatt for 2012-2013. Selv med uendrede produksjonstall langt under fjorårets toppnivå, vil Ukraina og Russland eksportere henholdsvis to og én mill. tonn mer enn forrige prognose tilsa. Eksporten vil først og fremst spise av landenes kornlagre, som er det viktigste virkemiddelet for å regulere prisene innenlands. Det kan dermed se ut til at frykten for å miste posisjoner som sentrale eksportaktører veier tyngre enn prisstigningen innenlands, selv i Russland hvor kornprisene nå er like høye som etter Sovjetunionens fall. 

Rikelig med norsk mathvete
Den norske kornhøsten har totalt sett vært bedre enn det elendige fjoråret, men kvantumet på noe over 1 millioner tonn er dårligere enn gjennomsnittet for de fem siste årene. Dette viser den siste prognosen fra markedsregulator Norske Felleskjøp. Det er hovedsakelig bygg som drar opp totalmengden, mens tilgangen på både rug og hvete ble langt mindre enn normalt.

Årets hveteavling har en overraskende stor andel matkvalitet, hele 68 prosent av den totale hvetemengden på 235 000 tonn. Det er likevel en utfordring for melindustrien at den norske mathveten holder en dårligere proteinkvalitet enn importvare. For å fremstille mel av riktig bakekvalitet må det norske derfor blandes ut med importert hvete av spesielt høy kvalitet.

Soya bønner

Kraftig regn i henholdsvis Brasil og Argentina kan ramme soyaproduksjonen. Anslagene for nyårets avling har dermed blitt nedjustert i mange beregninger. (Foto: Colourbox)