Historisk arkiv

Konkurranse i norsk landbruk og matindustri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

- Både norsk landbruk og matindustri trenger importvernet. Men samtidig må hele verdikjeden for mat forholde seg til stadig sterkere internasjonal konkurranse. Det påpekte statssekretær Harald Oskar Buttedahl i sitt innlegg på temadagen til NHO mat og drikke 20. mars, ”Smaken av konkurranse”.

- Både norsk landbruk og matindustri trenger importvernet. Men samtidig må hele verdikjeden for mat forholde seg til stadig sterkere internasjonal konkurranse. Det påpekte statssekretær Harald Oskar Buttedahl i sitt innlegg på temadagen til NHO mat og drikke 20. mars, ”Smaken av konkurranse”.

Importvernet er nødvendig
Buttedahl understreket at et importvern som  virker skjermende mot internasjonal konkurranse er nødvendig for å sikre den norske bonden.

- Matindustrien er tilsvarende avhengig av et aktivt landbruk og norske råvarer for sin produksjon og har fordeler av importvernet. Men verdikjeden for mat er ikke helt skjermet for konkurranse. Selv om vi har et importvern, er det reell importkonkurranse for mange varer, sa statssekretær Buttedahl.

Matmakt
Buttedahl kom også inn på rapporten fra Matkjedeutvalget. Han viste til funnene om at handelen har fått nye roller i verdikjeden for mat – blant annet som konkurrent til sine egen leverandører fra matindustrien.

- Risikoen er at den tradisjonelle merkevareindustrien i økende grad fortrenges fra markedet, sa Buttedahl som mener NHO Mat og Drikke har en viktig oppgave i å tydeliggjøre industriens premisser og samtidig søke felles forståelse med andre aktører.

- NHO Mat og Drikke er i denne sammenheng er en viktig stemme. Jeg mener dere kan bli enda mer deltagende og tydeligere i debatten. Det er behov for en sterkere dialog innen matindustrien, mer gjensidig respekt og økt forståelse for hva interessefellesskapet i den norske verdikjeden består i, sa Buttedahl.

Økt matproduksjon krever en sterk matindustri
Han gjorde det klart at regjeringen har store ambisjoner for framtidens norske landbruk og matindustri. Matproduksjonen skal øke med nær 1 prosent per år. 20 prosent på 20 år. Sjøl med stor framtidig befolkningsvekst skal selvforsyningsgraden opprettholdes.

- Det viktigste målet og budskapet i meldingen at vi skal øke matproduksjonen i Norge. Dersom det skal være mulig må også norsk matindustri vokse, sa statssekretær Harald Oskar Buttedahl.

Statssekretær Harald Oskar Buttedahl

- Både norsk landbruk og matindustri trenger importvernet. Men samtidig må hele verdikjeden for mat forholde seg til stadig sterkere internasjonal konkurranse, påpekte statssekretær Harald Oskar Buttedahl på temadagen til NHO mat og drikke.(Foto: Torbjørn Tandberg)