Historisk arkiv

Kvinner - nøkkel til matsikkerhet og bærekraftig utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Kvinner har en nøkkelrolle for matsikkerhet både i Nord og i Sør, sier landbruks –og matminister Lars Peder Brekk, som markerer den internasjonale kvinnedagen med en kronikk om kvinners betydning for landbruk og matsikkerhet.

- Kvinner har en nøkkelrolle for matsikkerhet både i Nord og i Sør, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, som markerer den internasjonale kvinnedagen med en kronikk om kvinners betydning for landbruk og matsikkerhet.

En rapport fra Verdensbanken slår fast at likestilling lønner seg og er et sentralt utviklingsmål i seg selv. Lars Peder Brekk tar i sin kronikk til orde for fortsatt internasjonalt samarbeid for å sikre anerkjennelse for betydning for matsikkerhet og utvikling.

Framsyn og satsingsvilje blant norske bondekvinner
I Norge ser vi at kvinnene er framsynte og satsingsvillige, og helt sentrale for den gode utviklingen mange bygder opplever. Her er gode eksempler på kommuner som satser spesielt på kvinner, som Steinkjer. Gode forbilder er også viktige for å vise hvilke muligheter som ligger i landbruksnæringen. Fjorårets Årets unge bonde, Elisabeth Holand, og Siss Heidi Hansen, som satser innen arktisk landbruk, er begge gode eksempler på den moderne norske bondekvinnen.

Kvinnen sentral for matsikkerhet i utviklingsland
I mange utviklingsland er flertallet av småbønder kvinner og de står for så mye som 60-80 prosent av matproduksjonen. I mange land har kvinner for svake formelle rettigheter og for dårlig tilgang til nødvendige ressurser som jord og kapital. God kunnskap om hvor kvinner arbeider og hva de gjør, er viktig for å sikre at kvinners ressurser og kompetanse utnyttes. Statistikk fra 2011 fra FAO, FNs mat- og landbruksorganisasjon,viser at 43 prosent av alle sysselsatte i landbruket på verdensbasis er kvinner, men at det er stor variasjon mellom de ulike regionene. Det kreves derfor kjønnsdelt statistikk som beslutningsgrunnlag for politikere, slik at tiltakene som utformes er gode og relevante.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Kvinner har en nøkkelrolle for matsikkerhet både i Nord og i Sør, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.(Foto: Torbjørn Tandberg)